ŞEBAB GÜVERCİNİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Konusu 'Şebab Güvercinler' forumundadır ve urfalımehmet tarafından 22 Ocak 2009 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. urfalımehmet

    urfalımehmet New Member Üye

    ŞEBAB GÜVERCİNİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

    ŞEBAB KELİMESİNİN ANLAMI:
    Arap Kökenli Bir Kelimedir.
    Şebab Demek Güzel Alımlı Yapılı ve Erkekler İçin Kullanılan Bir Kelimedir.
    Bunun Eş Anlamı Türkçemizde Yakışıklı, Babayiğit Anlamına Gelir.


    ŞEBAB GÜVERCİNİN KÖKENİ

    Şebab Güvercini Şanlı Urfa’da Yetiştirilmiş ve Kökeni Tamamen Şanlı Urfa’ya Aittir. Nasıl ki Van Kedisi Van’a Aitse Kangal Köpeği Sivas’ın Kangal Kazasına Aitse Denizli Horozu Denizliye Aitse Bunun Gibi Bir Çok Örnek Vere Biliriz Şebab Güvercinide Tamamen Şanlı Urfa’ya Aittir. Allah C.C Her Yöreye Ayrı Bir Güzellik Bahşetmiştir. Bunun Böyle Olduğunu Şebab Güvercinini Gerçekten Bilen ve Emek Veren Türkiye’nin Her Yerindeki Güvercin Seven Kardeşimiz Böyle Bilir ve Gerçekler Budur. Ama Nedense Bazı Yeni Yetme Kardeşlerimiz Bunun Aksini İddia Etme İhtiyacı His Ediyorlar. Mesela Kimisi Diyor Suriye’den Gelmiş Kimisi Diyor Iraktan Gelmiş Buna Benzer Bir Sürü İfade Bunların Tamımı Asılsızdır Suriye’nin Kendine Has Taklacıları vardır Irak’ın Kendine Has Taklacıları Vardır Ama Hiç Biri Şebab Değildir. Lütfen Değerlerimize Sahip Çıkalım Ve Başka Devletlere Mal Etmeyelim. Ve Bu Şebab Güvercinlerimiz İlk Olarak 1978-79 Yıllarında İstanbul’a, Erzurum’a, Adana’ya, Konya Ereğli’ye, Karamana, Eskişehir’e, Tokat’a, Niğde’ye Sırasıyla Türkiye’nin Bunun Gibi Bir Çok İline Dağılmıştır ve Bir Çok Güvercin Seven Kardeşimiz Bu Nadide Güvercinlerimizi Beslemiş Yetiştirmiş ve Bu İllerimizden de Çok Değerli Ustalar Yetişmiştir Ama Ne Yazık ki Son 20 senedir Bu Nadide Güvercinlerimiz Bilinçli Veya Bilinçsizce Kırılmıştır ve Saf Şebab Güvercini Piyasada Bulmak Mümkün Değildir. Sadece Urfa’da Birkaç Ağada Saf Şebab Kalmıştır. Onlarda Elli Atmış Yıllık Bir Kandır ve Saftır Bu Kişiler Kuşlarının Arasına Asla Yabancı Bir Güvercini Katmazlar ve Asla Hiç Kimseye Güvercinlerini Vermezler. Servet Ödense Kümeslerinden Kimse Tüy Dahi Çıkaramaz ve Bir Ağanın Güvercin Satmasını Urfa’da Çok Ayıplarlar. Yani Derler Koskoca Ağa Güvercin Satıyor Güvercin Parasıyla Geçiniyor. Aşırı Şekilde Çoğaltmazlar. Kürenk’in Kümesi Ayrıdır Miskinin Kümesi Ayrıdır. Yani Her Renk Güvercinin Kümesi Ayrıdır. Asla Bir Miski Kürenk Kümesine Giremez ve Bir Kürenk Miski Kümesine Giremez. İşte Bunun İçin O Ağalardaki Şebab Güvercinler Saf Kalmıştır. Şimdi Diyorum ki Bir Şebab Güvercin Seven Olarak İyi ki Bu Kişiler Var ve O Kırılmamış Güvercinleri Günümüze Getirmişler. Beni Kimse Yanlış Anlamasın Biz Ağalığı Destekleyen Bir Zihniyete Sahip Değiliz.

    ŞEBAB GÜVERCİNLERİNİN ÖZELLİKLERİ

    KÜRENK:(SABUNİ, BOZLAK) ÖZELLİKLERİ.

    1-BOY YAPI:
    Boyu Yapısı Oldukça İri Baz Fizikli Olmalı Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı ve Belinde Leke Toz Olmamalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
    2-KAFA BOYUN:
    İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüse Kadar Kesme Açık Krem ve Parlak Renkte Olmalı Mat Olmamalı Kafa Üzerinde Gri Çizgiler Olmamalı Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Açık Krem ve Parlak Olmalı Mat Olmamalı ve Sarı Leke Toz Olmamalı.
    3-GAGA:
    Gagası Çok Açık Sarı İle Kemik Beyazı Arası Bir Renkte Olmalı Ucunda Elif Zikir Olmamalı.
    4-GÖZ:
    Damarsız. Beyaz İle Çok Açık Mavi Arasında Bir Renkte (Kirli Beyaz) ve Cam Şeffaflığında Olmalı. Göz Bebeği Toplu İğne Başının Büyüklüğünde Olmalı.
    5-GÖĞÜS:
    Boyun Bitiminden Kesme Aşağı Göğüs Bitimine Kadar Limon Sarısı Olmalı. Kiremit Rengi Olmamalı. Dişilerin Erkeklere Nazaran Biraz Daha Az Olur Göğüs Sarılığı ve Sarılığın Eni. Yani Üç Parmak Eninde Gerdanlık Şeklinde Olur.
    6-RENK KUMAŞ:
    Parlak Açık Krem Renginde Olmalı Mat Olmamalı. Kanatlarda Bozukluk Yani Beyaz Fek Olmamalı Kanat Uçları Çok Açık Kahverengiyle Limon Sarısı Karışımı Bir Renkte Olmalı. Ve Parlak Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
    7-ÇUBUK (KALEM):
    İnce Parlak Tatlı Kahverengi Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Silik Olmamalı. Ve Yarım Hilal Şeklinde Olmalı. Kesik Eksik Bozuk Olmamalı.
    8-AYAK:
    Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Çok Açık Sarı İle Kemik Beyazı Arası Bir Renkte Olmalı.
    9-KUYRUK:
    Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 4-6-8-10 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Tokalı Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Bire Bir, İkiye İki, Üçe Üç, Dörde Dört Gibi. Kuyruk Tokaları Çok Kalın Olmamalı ve Rengi Parlak Çubuklarının Rengiyle Uyumlu Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Toka Rengiyle Kuyruğun Rengi Tamamen Kesişmeli ve Bir Birine Bulaşmamalı Net ve Belirgin Olmalı. Tokanın Bitiminde Kuyruk Ucunda Yine Yarım Santim Kadar Krem Rengi Olmalı. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.



    MİSKİ: ÖZELLİKLERİ.

    1-BOY YAPI:
    Boyu Yapısı Oldukça İri Baz Fizikli Olmalı Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı ve Belinde Leke Toz Olmamalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
    2-KAFA BOYUN:
    İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüse Kadar Kesme Krem Parlak Renkte Olmalı Mat Olmamalı Kafa Üzerinde Gri Çizgiler Olmamalı Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Krem Parlak Olmalı Mat Olmamalı ve Sarı Leke Toz Olmamalı.
    3-GAGA:
    Gagası Kemik Beyazı Bir Renkte Olmalı. Ucunda Çok Açık ve Çok Hafif Kahverengi Elif Zikir Olmalı. Çünkü Bu O Kuşun Miski Olduğunun İşaretidir. Ve Sırtındaki Pullardan Kaynaklanan Bir Özelliktir. Beyaz Kuştan Çıkmamış ki Miskinin Gagası Komple Beyaz Olsun. Ama Bu Elif Zikir Asla Siyah Olmamalı.
    4-GÖZ:
    Damarsız. Beyaz İle Çok Açık Mavi Arasında Bir Renkte (Kirli Beyaz) ve Cam Şeffaflığında Olmalı.
    5-GÖĞÜS:
    Boyun Bitiminden Kesme Aşağı Göğüs Bitimine Kadar Portakal Sarısı Olmalı. Kiremit Rengi Olmamalı. Dişilerin Erkeklere Nazaran Biraz Daha Az Olur Göğüs Sarılığı.
    6-RENK KUMAŞ:
    Gövde Tonu Parlak Krem Renginde Olmalı Mat Olmamalı. Kanat Üzerindeki Benekleri Tırnak Büyüklüğünde Olup Beneklerin Rengi Parlak ve Tatlı Kahve Rengi Olmalı. Benekler Gri, Kurşuni, Boz ve Silik Olmamalı. Beneklerin Dağılımı Omuz ve Çubuklar (Kalem) Arasında Orantılı Yani Eşit Dağılmış Olmalı. Sırtındaki Üçgeni Açık ve Temiz Olmalı. Kanatlarda Bozukluk Yani Beyaz Fek Olmamalı Kanat Uçları Çok Açık Kahverengiyle Limon Sarısı Karışımı Bir Renkte Olmalı. Ve Parlak Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
    7-ÇUBUK (KALEM):
    İnce Parlak Tatlı Kahverengi Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Silik Olmamalı. Ve Yarım Hilal Şeklinde Olmalı. Kesik Eksik Bozuk Olmamalı.
    8-AYAK:
    Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Kemik Beyazı Renginde Olmalı.
    9-KUYRUK:
    Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 4-6-8-10 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Tokalı Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Bire Bir, İkiye İki, Üçe Üç, Dörde Dört Gibi. Kuyruk Tokaları Çok Kalın Olmamalı ve Rengi Parlak Sırtındaki Beneklerle Uyumlu Olmalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Toka Rengiyle Kuyruğun Rengi Tamamen Kesişmeli ve Bir Birine Bulaşmamalı Net ve Belirgin Olmalı. Tokanın Bitiminde Kuyruk Ucunda Yine Yarım Santim Kadar Krem Rengi Olmalı. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.


    ÇAKMAKLI: ÖZELLİKLERİ.

    1-BOY YAPI:
    Boyu Yapısı Oldukça İri Baz Fizikli Olmalı Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı ve Belinde Leke Toz Olmamalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
    2-KAFA BOYUN:
    İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüse Kadar Kesme Parlak Gümüş Renkte Olmalı Mat Olmamalı. Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Gümüş Parlak Olmalı Mat Olmamalı ve Ensede Morluk Olmamalı.
    3-GAGA:
    Gagası Siyah Olmalı.
    4-GÖZ:
    Damarsız. Beyaz İle Çok Açık Mavi Arasında Bir Renkte (Kirli Beyaz) ve Cam Şeffaflığında Olmalı.
    5-GÖĞÜS:
    Boyun Bitiminden Kesme Aşağı Göğüs Bitimine Kadar Çok Açık İspirto Renginde Olmalı. Ve İspirtoluğu Ne Kadar Açık Olursa O Kadar Makbul Olur. Yani Çok Koyu İspirto Veya Mor Olmamalı.
    6-RENK KUMAŞ:
    Gövde Tonu Parlak Havayi Mavi Renginde Olmalı Mat Olmamalı. Kanat Üzerindeki Benekleri Tırnak Büyüklüğünde Olup Beneklerin Rengi Parlak Koyu Lacivert Renginde Olmalı. Benekler Gri, Kurşuni, Boz ve Silik Olmamalı. Beneklerin Dağılımı Omuz ve Çubuklar (Kalem) Arasında Orantılı Yani Eşit Dağılmış Olmalı. Sırtındaki Üçgeni Açık ve Temiz Olmalı. Kanatlarda Bozukluk Yani Beyaz Fek Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
    7-ÇUBUK (KALEM):
    İnce Parlak Sırtındaki Beneklerle Uyumlu Aynı Renkte Olmalı. Yani Koyu Lacivert Renginde Olmalı. Silik Olmamalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Ve Yarım Hilal Şeklinde Olmalı. Kesik Eksik Bozuk Olmamalı.
    8-AYAK:
    Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Siyah Renginde Olmalı.
    9-KUYRUK:
    Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 4-6-8-10 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Tokalı Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Bire Bir, İkiye İki, Üçe Üç, Dörde Dört Gibi. Kuyruk Tokaları Çok Kalın Olmamalı ve Rengi Parlak Sırtındaki Beneklerle Uyumlu Olmalı. Toka Rengiyle Kuyruğun Rengi Tamamen Kesişmeli ve Bir Birine Bulaşmamalı Net ve Belirgin Olmalı. Tokanın Bitiminde Kuyruk Ucunda Yine Yarım Santim Kadar Havayi Mavi Rengi Olmalı. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.


    GÖK:(MAVİ) ÖZELLİKLERİ.

    1-BOY YAPI:
    Boyu Yapısı Oldukça İri Baz Fizikli Olmalı Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı ve Belinde Leke Toz Olmamalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
    2-KAFA BOYUN:
    İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüse Kadar Kesme Parlak Açık Gümüş Renkte Olmalı Mat Olmamalı. Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Açık Gümüş Parlak Olmalı Mat Olmamalı ve Ensede Morluk Olmamalı.
    3-GAGA:
    Gagası Siyah Olmalı.
    4-GÖZ:
    Damarsız. Beyaz İle Çok Açık Mavi Arasında Bir Renkte (Kirli Beyaz) ve Cam Şeffaflığında Olmalı.
    5-GÖĞÜS:
    Boyun Bitiminden Kesme Aşağı Göğüs Bitimine Kadar Çok Açık İspirto Renginde Olmalı. Ve İspirtoluğu Ne Kadar Açık Olursa O Kadar Makbul Olur. Yani Çok Koyu İspirto Veya Mor Olmamalı.
    6-RENK KUMAŞ:
    Gövde Tonu Parlak Açık Havayi Mavi Renginde Olmalı Mat Olmamalı. Kanatlarda Bozukluk Yani Beyaz Fek Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
    7-ÇUBUK (KALEM):
    İnce Parlak Koyu Lacivert Renginde Olmalı. Silik Olmamalı. Gri Kurşuni Boz Olmamalı. Ve Yarım Hilal Şeklinde Olmalı. Kesik Eksik Bozuk Olmamalı.
    8-AYAK:
    Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Siyah Renginde Olmalı.
    9-KUYRUK:
    Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 4-6-8-10 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Tokalı Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Bire Bir, İkiye İki, Üçe Üç, Dörde Dört Gibi. Kuyruk Tokaları Çok Kalın Olmamalı ve Rengi Parlak Çubuklarıyla Uyumlu Olmalı. Toka Rengiyle Kuyruğun Rengi Tamamen Kesişmeli ve Bir Birine Bulaşmamalı Net ve Belirgin Olmalı. Tokanın Bitiminde Kuyruk Ucunda Yine Yarım Santim Kadar Havayi Mavi Rengi Olmalı. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.


    ARAP AYNAKUYRUK: ÖZELLİKLERİ.

    1-BOY YAPI:
    Şebab Araplar Her Ne Kadar Diğer Şebab Kürenk, Miski, Çakmaklı ve Gök’ler Kadar İri Olmasalar Bile Ama Yinede Diğer Irk Araplara Göre Boyu Yapısı İri Baz Fizikli Olmalı. Neden Çünkü Bütün Şebab Kuşlarının Birinci Şartı Yani En Önemli Özelliği Fizik ve Ayak Yapısıdır. Omuzu Geniş Olmalı Beli Yani Kuyruk Üstü Geniş Olmalı. Kuyruk Yani Arkası Uzun Olmalı Küt Yani Kısa Olmamalı. Duruşu Dik Olmalı. Kanatlar Kuyruğun Üstünde Olmalı. Yani Kanat Düşürmemeli.
    2-KAFA BOYUN:
    İri Armut Kafa Olmalı. Kafa Göğüs Altına Kadar Parlak Koyu Siyah ve Tüylerin Uçlarında Mavi, Yeşil ve Mor Renkte Yaldızımsı Parlamalar Olmalı. Mat Olmamalı. Boyun Kalın Olmalı Ense Rengi Boyun Bitimine Kadar Yine Parlak Koyu Siyah ve Tüylerin Uçlarında Mavi, Yeşil ve Mor Renkte Yaldızımsı Parlamalar Olmalı. Parlak Olmalı Mat Olmamalı.
    3-GAGA:
    Gagası Kemik Beyazı Renginde Olmalı. Gaga Ucunda Çok Aşırı Olmamak Kaydıyla Siyah Elifi Zikirli Olmalı.
    4-GÖZ:
    Damarsız. Cam Şeffaflığında Parlak ve Oldukça Beyaz Olmalı Göz Bebeği Toplu İğne Başının Büyüklüğünde Olmalı. Göz Kapaklarının Etrafı Üç Dört Milim Genişliğinde Tüysüz Olmalı ve o Tüysüz Bölge Oldukça Beyaz Olmalı. Yani Beyaz Bir Halka Şeklinde Olmalı Göz Kapaklarının Etrafı.
    5-GÖĞÜS:
    Parlak Koyu Siyah ve Tüylerin Uçlarında Mavi, Yeşil ve Mor Renkte Yaldızımsı Parlamalar Olmalı. Mat Olmamalı.
    6-RENK KUMAŞ:
    Parlak Koyu Siyah Olmalı. Mat Olmamalı. Kuyruk Beyazı ve Üç Tel Kapağın Haricinde Vücudunun Her Hangi Bir Yerinde En Ufak Bir Tel Beyaz Veya Gri, Boz Renginde Hiçbir Şekilde Tüy Bozukluk Olmamalı.
    7-ÇUBUK (KALEM):
    Aranmaz.
    8-AYAK:
    Parmaklar Kalın Uzun Pençe İri Bilek Kalın ve Dolgun Paçalar Dirsekten Başlayıp Kılıç Paça Olacak. Yani Paça Uçları Yukarı Doğru Kıvrılmış Yarım Hilal Şekilde Olacak. Dikine Değil. Ne Aşırı Uzun Nede Çok Kısa Olmamalı. Yani Altı Yedi Santim Uzunluğunda Olmalı. Parmakların Üstü Açık Olmamalı ve Parmak Üstündeki Tüyleri Ön Tırnakları Geçmemeli. Pençe Üzeri Kat Kat Paçalı ve Kaba Olmalı. Tırnaklar Uzun Çengel Şeklinde Kıvrılmış Siyah Renginde Olmalı.
    9-KUYRUK:
    Kuyruk Fekleri Uzun ve Enli Olmalı Beyazları Orantılı Olmalı. Yani 2-4-6 Tel Beyaz Gibi Orantılı Olmalı. Siyah Kuyruk Fekleri de Aynı Şekilde Orantılı Olmalı. Yani Beşe Beş, Dörde Dört, Üçe Üç Gibi. En Makbul Kuyruk Şekli Dörde Dört Ortada Dört Tel Beyaz Olan Kuyruk Şeklidir. Ve Bütün Kuyrak Yani Ak Kuyruk Kuşlarda Üç Tel Kapak Olmalı Çünkü Ak Kuyruk Kuşun En Büyük İşaretidir. Ve Kırılmamış Olmasının En Büyük İşaretlerinden Biridir. Ve Kapaklı Kuşun Altından Daha Fazla Ak Kuyruk Yavru Düşer.


    SON SÖZ
    Sayın Güvercin Seven Dostlar Yıllardır Çeşitli Şebab Güvercini Festivallerinde ve Forum Sayfalarında Çeşitli Şekillerde Bizlerin Karşısına Şebab Güvercini Özellikleri Diye Bir Sürü Yazılar Çıkardılar. Ve Her Nedense Her Seferinde Bu Özellikler Değişik Şekillerde Karşımıza Çıkmıştır. Bu Yazıların Çoğu Günün Şartlarına ve Ellerindeki Kuşların Özelliğine Göre Tayin Edilmiş Alakasız ve Bilinçsiz Yazılardı. Şimdide Yeni Bir Deyim Ortaya Attılar Kuşta Orantı Olmalı Ne Demek İstiyorlar. Yani Ellerinde Fizikli Kuş Kalmadığı İçin. Kuşlarını Hep İç İçe Koyarak ve Kuşları Bilinçsizce Kırarak Bu Hale Getirdiler. Ve Baktılar Kuşları Ufaldıkça Ufaldı Bu Sefer Orantı Masalı Ortaya Attılar. Hâlbuki Şebab Kuşunu Şebab Yapan Birinci Şart Fizik Yapısı Yani İrilik ve Ayak Yapısıdır. Tabiki Bir Kuşta Renk Kumaş Ağız Göz ve Diğer Özellikleri de Olmalıdır Ama Şebab Kuşun Olmazsa Olmaz Denilen En Önemli Özelliği Fizik ve Ayak Yapısıdır. Bazı Arkadaşlarımız Şikâyet Ediyorlar Niye Bir Bilen Bu İşlere Müdahale Etmiyor Diye. Bizde Kalkıp Bu Forum Sayfalarında Bu Şebab Kuşlarıyla İlgili Yanlış Bilinen Bir Şeyi Düzeltmeye Kalktığımız Zaman Bu Kandırılmış Veya Kandıran Kişilerin Çeşitli Saygısızlıklarına Maruz Kaldık. Ama O Forum Sayfalarında Bize Saygısızlık Yapan Kişileri İsterdik Bir Toplumun Önünde Yüz Yüze Bunları Görüşelim ve Bakalım Haklı Haksız Kim O Zaman Ortaya Çıkardı. Biz Bu İşin Rantı Peşinde Değiliz ve Ekmeğimizi Bu Güvercinler Sayesinde Kazanmıyoruz ki İnsanları Kandıralım. Birde Bizim Kitabımızda İnsanları Kandırmaya Yer Yoktur. Biz Adımız Gibi Doğru Olduğunu Bilmediğimiz Hiçbir Şeyi Konuşmayız Çünkü Bilinçsizce Söylenen Bir Lafın Altında Ezilmenin Anlamını da Biliriz. Yani Çok İyi Bilmediğimiz Bir Şeyi Laf Olsun Diye Konuşmayız. Yani Arkadaşlar Ben Şebab Güvercin Meraklısıyım ve Kendi Zevkim İçin Bu Güvercinleri Beslemekteyim Güvercinlerimiz Çoğaldığı Zaman Elbette Fazlasını Satarız. Ama Kendi Beğendiğim Kuşuda Benden Satın Alacak Parayı Daha Matbaalar Basmamıştır. Yani Bunun Anlamı Biz Eğer Bu İşin Rantı Peşinde Olsaydık Elbette Her Şeyin Bir Değeri Olduğu Gibi Bizim O Beğendiğimiz Güvercininde Bir Değeri Vardır ve Değerini Bulduğu Zaman O güvercinimizi Satardık Ama Bizim Sevgimizin Bir Fiyatı Yoktur ve Olamaz. Ve Biz Bu Güvercinlere 1974 Yılından Bu Güne Kadar Emek Vermişizdir Kendi Çapımızda. Ayrıca Sadece Kuşun Özelliğini Bilmekle Kuşçuluk Olmuyor. Birde Kuşu İşlemesini Bilmek Lazım. Sakın Bu İşlemek Meselesini Kuşu Kırmayla Karıştırmayın. İşte Asıl Usta Kişi Kuşu İşlemesini Bilen Kişidir. Yukarda Şebab Güvercinleri Hakkında Yazılan Özellikler Ustalarımızdan Öğrendiğimiz Gerçek Özelliklerdir. Bu Ustalarımızın Her Biride Elli Altmış Yılını Vermiştir Bu Kuşlara ve O Ustalarımızda Bizlere Ustalarından Öğrendiklerini Anlatmıştır. Ve Hepside Allah’ın Rahmetine Kavuşmuştur Allah Onlara Rahmet Etsin ve Allah Onlardan Razı Olsun. Ben Bu Yazıyı Yazdığım 22 Ocak 2009 Tarihinde Benim Elimde Bir Tek Bile ne Arap ne Çakmaklı nede Gök Vardır. Sadece Kürenk ve Miskilerim Vardır. Yani Başkalarının Yaptığı Gibi Elimizdeki Kuşa Göre Özellik Uydurmadık. Bu Dediğimin Ne Anlama Geldiğini Aklı En KIT İnsan Bile Analar. Şimdi Öğrenmek İsteyen Okur Kabul Eder İsteyen Etmez. Kimse Kimsenin Fikrine Düşüncesine Gem Vuramaz. Ve Kimse Kimsenin Öğrenme Hakkına Müdahale Edemez. Emeğe Saygılı Olmak Gerekir.
    SAYGILARIMLA.
    22 OCAK 2009
    URFALI MEHMET.
     
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş