Sürüngenlerin Genel Özellikleri

Konusu 'Sürüngen ve Kemirgenler' forumundadır ve serhanbelli tarafından 25 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    Sürüngenler (Reptilia), amfibilerle kuşlar arasında yer alan bir omurgalı grubudur. Kara hayatına uyum sağlamışlardır. Derileri kuru ve derilerinde salgı bezi yok denecek kadar azdır. Derilerinin üzeri keratin tabakası ile örtülüdür. Keratin tabaka vücudun değişik yerlerinde pul ve plaklar halinde yapılar oluşturur. Bu tabaka zaman zaman atılarak yenilenir.

    Sürüngenlerin bir kısmı 4 bacaklı, bir kısmı da bacaksızdır. Bacaklı olanlarda bile vücut yere değecek kadar alçaktır. Sürüngenlerin büyük bir kısmı karada, bazıları da suda yaşarlar. Ancak suda yaşayanlar da akciğerleri ile solunum yaparlar.
    Sürüngenlerde genellikle çiftleşme organı bulunur. (Tuatara hariç) Bu nedenle de döllenme içte gerçekleşir. Çoğu yumurta bırakır. Yumurtalar dayanıklı elastiki kabuklu yahut kuş yumurtası gibi kolayca kırılabılir tiptedir. Bazı sürüngen türleri canli doğurur, (ancak memelilerde olduğu gibi yavru anasına bir bağ ile bağlı değildir) gelişmelerinde de bir larva devresi bulunmaz. Yumurtadan çıkan yavrular minyatür erginlere benzerler. Sürüngenler genellikle diğer hayvanları avlayarak beslenirlerse de, bazı kara kaplumbağaları ile bazı kertenkele türlerinin esas besinlerini bitkisel maddeler teşkil eder.
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    bilgiler için teşekkürler
     
  3. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    bilgiler için tşkler
     
  4. fırat68

    fırat68 Active Member Üye

    BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER
     
  5. urfalıserhat63

    urfalıserhat63 Active Member Üye

    BİLĞİLER İÇİN TŞKLER
     

Sayfayı Paylaş