ENJEKTÖRLE YAVRU KUŞU BAKMA

Konusu 'Beslenme, Yemler, Yem Katkı Maddeleri' forumundadır ve DoganBeq tarafından 9 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    Yavru Bakımı

    17 günde yumurtadan çıkan güvercin yavruları, ilk hafta gözleri kapalı ve hav tüyleri ile kaplıdırlar. Hav tüylerinin sıklığı ve uzunluğu ırklara ve renklere göre farklılık gösterir. Yavrular ilk günlerde ana ve babanın kursağından salgılanan ve “güvercin sütü” yada “kursak sütü” (halk dilinde maya) adı verilen proteince zengin bir besin maddesi ile beslenirler. İlk haftadan sonra bu süt yerini yavaş yavaş ana ve babanın kursağında ıslatılmış dane yeme bırakır. Özellikle bu dönemde yemin karışık muhabbet kuşu yemi ile takviye edilmesinin yavruların gelişmesine olumlu katkısı vardır. Yavru döneminde anaçlar sabah ve akşam olmak üzere günde iki öğün yemlenmelidirler. Yavru bulunmadığı döneme nazaran yemleme süresinin uzatılmasına dikkat edilmelidir. Zira ebeveyn kuşlar önce yavruları sonra da kendilerini yeterince besleyebilmelidirler. Eğer yemleme süresi kısa olursa yavruya verilen yemde bir süre sonra azalmakta, yavruların gelişmesi yavaşlamaktadır. Eğer mümkünse çok sıcak günlerde öğle vakti de çok az miktarda yemleme yapılarak, yem ile birlikte yavrulara su verilmesi sağlanmalıdır. Yavrulu anaçların önünde sürekli yem olması ilk günlerde bir sorun teşkil etmese de bir süre sonra yavrular doyduklarından dolayı ana ve babalarından yem istememektedirler. Yavru tarafından yemlenme isteği yeterince güçlü olmazsa bir süre sonra ana ve babaların da yemleme isteği azalmaktadır. Yavruya bakma güdüsünü ayakta tutabilmek için iki kez yemleme ile yavruların yemlenme isteklerinin her zaman güçlü kalması sağlanmalıdır.

    Birinci haftadan itibaren tüylenme yavaş yavaş başlar. Bu günlerde yavrular künyelenmelidirler. Eğer yavruları 7 günlük yaşta künyelemezseniz künyelerin ayaklara geçmesi çok zorlaşmaktadır. Mümkünse 15 günlük yavruların yanına, yuvalıklara yem konmalıdır. Eğer bu mümkün değilse 21 günlük yavrular yere bırakılmalı, böylece yemlenirken ana ve babalarını görmeleri sağlanmalıdır. Bu şekilde yavrular çok kısa süre sonra yem yiyebilmektedir. Yavrular yere bırakıldıklarında yuvalıklara ulaşamayacak kadar küçük olmalıdırlar, yada yuvalıklar yerden yeterince yükseklikte bulunmalıdır. Aksi takdirde yavrular yabancı çiftlerin yuvalığına girmekte ve yuvalık sahipleri tarafından gagalanmakta, dövülmektedirler. Yavrular 28 günlük yaşta yem yiyebilmeliler ve ebeveynlerinden ayrılmalıdırlar. Yeme düşen yavruların önünde ilk hafta sürekli yem bulunmalıdır. Bu dönemde yavrular gözlenerek, hepsinin su içip yem yediklerinden emin olunmalıdır. Yavrular genellikle yem yemeye su içmeden daha önce başlamaktadır. Suyu bulamayan yavruların gagaları ara sıra suluğa sokularak içmeleri sağlanmalıdır. Bir süre sonra tüm yavruların yem yedikleri ve su içtikleri görülecektir. Bundan sonra yavrularınızın uçurma ve alıştırma antrenmanlarına geçebilirsiniz.

    Doç. Dr. Türker Savaş
     
  2. ZEYNAL YÖRÜK

    ZEYNAL YÖRÜK Konuk Konuk

    ellerine sağlık doğan...
     
  3. DarkStorm

    DarkStorm New Member Üye

    elıne saglık dogan paylaşım ıcın tskler
     
  4. müslüm

    müslüm Member Üye

    paylaşım için teşekkürler...
     
  5. hacibes

    hacibes New Member Üye

    paylasim icin tesekkürler ellerine saglik dogan kardesim
     
  6. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    güzel temenniz için ben teşk ederim ark lar
     
  7. murat kaymak

    murat kaymak New Member Üye

    Arkadaşlar benım kullandıgım hem çok basıt hemde enjektorden daha ıyı bakım yapmaya yarıyor.tavsıyem ve kullandıgım hanı pasta yapımında kullanılan aynı pure sıkmaya yarayan enjektor gıbı bı şırınga var onun agızına kuçuk bı hortum takıp yavru güvercıne toz yem olur ,bebe bıskivisi olur ,yada bebek maması suyu koyup sulandırıp yavru kuşun agzını açıp gırtlagına kadar sokup yapmış oldugunuz yemı yavruya basıt bı şekılde verebılmenızı saglıyor enjektorden daha kullanışlı olup hemen hemen her 1 mılyoncu alış veriş markaetlerınde bulmanız basıttır.deneyın bana hak vereceksınız selamlar.MURAT :oops:
     
  8. AHMET ESEN

    AHMET ESEN Active Member Üye

    murat abi aynı yöntemi bende kullanıyorum gerçeken işe yarayan ve kolay bi yol
     

Sayfayı Paylaş