Özgürlüğe Rağmen, Güvercin Sadakati!

Konusu 'Güncel Haberler' forumundadır ve serhanbelli tarafından 21 Eylül 2010 başlatılmıştır.

  1. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    [​IMG]
    [​IMG]

    İskenderun’da güvercin denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden biri olan Adil Optik Sahibi Adil Arslan, güvercinler hakkında kitap yazmayı düşündüğünü belirtti. Türkiye’de kimsede olmayan cins güvercin çeşitlerinin kendisinde olduğunu söyleyen Adil ASLAN...

    Güvercin yetiştirmek bir tutkudur. Adil Arslan da bu tutkuya 35 yıl önce yakalanmış bir isim… Güvercinlerin gökyüzünde süzülüşlerinin kendisinde özgürlük hissi uyandırdığını kaydeden Arslan, güvercinin özgürlüğü seçmeyip geri dönmelerinden çok etkilendiğini söylüyor…
    İskenderun’da güvercin denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden biri olan Adil Optik Sahibi Adil Arslan, güvercinler hakkında kitap yazmayı düşündüğünü belirtti. Türkiye’de kimsede olmayan cins güvercin çeşitlerinin kendisinde olduğunu söyleyen Adil Arslan, İskenderun’da 5 bin kişiye yakın insanın güvercin beslediğini fakat içlerinde sadece 10 kişinin bu işi layığı ile yaptığını vurguladı.
    İnsanların; bir sanatçıya, bir arabaya veya bir motosiklete olan tutkuları herkes tarafından çok iyi bilinir. Oysaki birçok insanın bilmediği ve nadir insanın yakalandığı bir tutkunluk daha var. Güvercin Tutkunluğu! Adil Arslan da yıllar önce yakalandığı bu tutkunluğunu kelimeler ile ifade edemiyor.
    Bunun yaşanması gerektiğini ifade eden Adil Arslan; “47 yaşındayım ve yaklaşık 35 yıldır güvercin besliyorum. Bende Güvercin tutkunluğu 10-12 yaşlarında başladı. Kuş besliyorsunuz, kaçmasın diye kafese koyuyorsunuz, kaçtı mı da bir daha geri gelmiyor. Oysaki güvercin, sizi asla terk etmez, işte güvercinin bu bağlılığı benim ilgimi çekti. Kısaca onun özgürlüğü tercih etmeyip, geri gelmesi beni çok etkiledi. Gökyüzünde süzülüşlerini izlerken, bende özgürlük hissi uyandırıyor” dedi.
    Güvercinler hakkında deneyimlerini paylaşan Adil Arslan; “Güvercinleri nereden bırakırsan bırakın, mutlaka size geri döner. Nasıl oluyor da sana geri geliyor, bu da merak konusudur? Dünyaya gözleri ile ilk baktığı ve gördüğü yer aklında kalıyor, asla da unutmuyor orayı. Ne kadar güzel bir sevgi değil mi? İlk sevgilisi kim ise, onu asla terk etmez! Size olan bu sevgiyi düşünün, inanın bu sevgiyi hiçbir insan insana göstermiyor. Kısaca güvercinlerde bağımlılık var. Öyle herkes de güvercin besleyemez! Onların eğitilmesi, bakımı çok masraflıdır. İskenderun’da 5 bin kişiye yakın insan güvercin besliyor fakat sadece içlerinde 10 kişi bu işi layığı ile yapıyor.
    Karışma Kış Aylarında Yapılıyor!
    İlçemizde kış mevsiminde saat 15.30’da güvercin besleyen insanlar belli bir noktada toplanır, güvendikleri ve kendilerine bağlı olduklarına inandıkları güvercinleri karışmaya bırakırlar. Karışma; güvercin besleyen insanların güvercinlerinin bir arada uçmasıdır. Bir yumak halinde gelen tüm güvercinlerin sayıları da 10 bini bulabiliyor. Gökyüzünde toplu bir şekilde özgürce 2 saat kadar süzülüyorlar. Daha sonra güvercin sahipleri güvercinlerini besledikleri kümese gidip, kuşlarının geri dönmesini beklerler.
    Karışma esnasında, başka birinin güvercinlerini kendi kümesinize çekip onları yakalamak öncelikli hedeftir. Yakalanan güvercinler ise, kendime mal etme hakkına veya sahibine ikili ilişkilere göre para karşılığında geri verilebilir. Sadece İskenderun değil, Türkiye’de 400 tane güvercinini karışmaya bırakan benim gibi kuşçu yoktur. Benim şu anda 450 civarında güvercinim var. Güvercinlerim bölük (100’ün üzerinde güvercin topluluğu) halinde bulutların üzerinde uçarlar. Onları gökyüzünde süzülürken gördüğüm an, kendimi özgür hissediyorum. Onları özgür bırakmak, balığı denize bırakmak gibi bir şey!” diye konuştu.
    Nesil olarak akıllı güvercinler beslediğini de söyleyen Arslan; “Şuanda bende, piyasada isim yapmış örneğin Şami, Müverdi, Göv Karanfilli, Kara Nakışlı, Ağ (Safi), Müsevvet gibi daha birçok çeşit güvercin bulunuyor. Türkiye’de eşi benzeri olmayan güvercinleri bende bulabilirsiniz. Bir anlamda ben güvercin koleksiyonculuğu yapıyorum. Kimileri herhangi bir cinsteki güvercinin birini elinde bulundurmaz iken, ben o cins güvercinlerin 4 çeşidini elimde bulunduruyorum. Benim besleyeceğim güvercinler, öncelikle kendi özelliğini taşımak zorundadır. Kendi özelliğini taşımıyorsa, o güvercinin benim için hiçbir özelliği yoktur” şeklinde konuştu.
    İskenderun Güvercini hakkında çok fazla bilgisi olmadığına da vurgu yapan Adil Arslan; “İskenderun Güvercinini biliyoruz ama uçuramadığımız için hangi özellikleri taşıdığını bilmiyoruz. O tür güvercin istediğimiz ölçüden daha büyük ve iri olduğu için çevik ve atik değildir. O nedenle güvercin besleyenler bu cins kuşa ilgi göstermemekteler” diye konuştu.
    Güvercinler hakkında yakında kitap yazmayı düşündüğünü de dile getiren Arslan; “Kitapta, insanların güvercinler hakkında bilmediği ve merak ettiği konulara değineceğim. Özellikle güvercinlere nasıl bakılacağı, belli başlı rahatsızlıklarında bakıcıların neler yapabileceğini konusunda ışık tutmayı düşünüyorum” diyerek yayınlamayı düşündüğü kitap hakkında da bilgiler verdi.

    İSKENDERUN GAZETESİ Haber: Zeki KUTLU
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    adil abi iyi bir kuscudur yazsın kitabını alalım
     
  3. enes yörük

    enes yörük New Member Üye

    pylşm için teşekkürler.
     
  4. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    adil abi meşhur bi abimiz karışmaya yolladıgı kuşlar namı urfaya geldi
     
  5. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    kuşları karışma saati bıraktıgında iskenderunda gezmedikleri mıntıka kalmıyor
     

Sayfayı Paylaş