Follukta ayağı eğilen yavru güvercin tedavisi

Konusu 'Tedavi Yöntemleri ve İlaçlar' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 11 Nisan 2013 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Bugün ki makalemizde siz değerli dostlarımıza yavru güvercinlerimizin yumurtadan çıktıktan sonra bazen oluşan ayak ve dirsek eğilmesi,dönmesi ve kayması ile ilgili kendi uyguladığım ve sonuç aldığım bir yazı paylaşacağım.

    Öncelikle bir çoğumuzun başına gelen bir sorun olması beni şahsen çok arayışa itti ve böyle bir çözüm buldum sonuç aldım bu hastalığa yakalanan kuşlarımda.
    Genelde yavru güvercinlerde ayak kayma ve eğilme sorunu yavru güvercin yumurtadan çıktıkdan sonra follukda herhangi bir çöp türü birşeylerin bulunmamasından dolayı olur. Çoğu kuş besleyen üreten üreticiler folluk içlerine kuru çam ağacı püskülü ( en iyisi bence o ) süpürge çöpü ve ağaçların küçük dallarından bazende marangozlardan kalın talaş alarak koyarlar. Bunları koymalarına ragmen bazı güvercinler follukta çok eşeleyerek bazende yavru kuşun üzerinde çok oturarak çöplerin azalmasına sebep olur bu sebepten dolayıdırki diken tüy olmuş yavru üzerine anne oturmaya devam ettikçe bazı yavruların ayaklarında dışa doğru kaymalar ve eğilmeler meydana gelir bunuda genelde üreticiler ya saglam ayakla sakat ayagı baglayarak yada altına daha fazla cöp koyarak gidermeye çalışırlar ama genelde pek düzgün sonuclar alamazyız çünkü ayağı herhangi bir iple veya bezle bağlamak her zaman sonuç vermiyor işte bu yüzden bunu geliştirdim.

    Bize lazım olan maddeler Filo güvercini besleyenlerin alıştırma diye Yeme düşmüş kuşun ayaklarına taktıkları takımlardan bir çift bu takımlara halhalda diyoruz. Genelde yeme düşmüş filo kuşu halhala alışsın diye alıştırma takarlar.

    Bir diğer maddemizde ip herhangi bir ip oabilir.( yorgan ipi,çuval ipi, yün ipi olabilir )
    İri kuşlar için 30 cmlik bir ip ufak kuşlar için ise 20 cm ip yeterlidir.

    YAPILIŞI
    Önce plastikten olan takım ( halhal ) alıyoruz sonra ipimizi içerisinden geçirip takımımızı baglıyoruz sonra aynı işlemi diğer takımımıza yapıyoruz ve onuda baglıyoruz kelepçe görüntüsünde 1 adet yapmış oluyoruz. Yaptıkdan sonra ayağı sakat yavru güvercinimizin ayaklarına geçiriyoruz her ayağına bir tekini takacagız ve ip alt kısımda kalacak şekilde olmalı ayrıca iri kuşlarda 2 ayak arası kusun rahat etmesi açısından 7 veya 8 cm uzunlugunda bir aralık bırakınız. Ufak kuşlarda ise bu ara 5 veya 6 cm yeterlidir. Bu şekilde hazırladıkdan sonra yavru güvercinimizin ayağına takım ayağı düzelene kadar çıkartmıyoruz ve yavru güvercinimizi günlük takip ediyoruz. Ayrıca olurda takım ( halhal ) geniş gelirse ayağına yavru güvercinin ayağına takmadan önce takımın en alt uçlarını hafit yandırarak eritin plastiktir çabuk erir o şekilde daraltabilirsiniz yanlız alt kısımları eritin ayağından çıkmaz.

    Bu makalemizde önce yapılmış halini sonra ise tedavi ettiğim kuşumun ayağında görürseniz daha iyi anlarsınız makalemizi.

    RESİMLER


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]




    Bu konu sitemizce üyelerimiz için hazırlanmıştır kaynak gösterilmeden kopyalanamaz
     
    Last edited: 27 Temmuz 2016
  2. mustafavilgen

    mustafavilgen Member

    Bravo, bir güzel konu daha, paylaşım için çok teşekkürler.
     
  3. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    çok güzel bir yöntem güzel olmuş paylaşım için tşkler
     
  4. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    begenmenize sevindim ben teşekkür ederim
     
  5. urfalıkadir

    urfalıkadir Member Üye

    Çok faydalı bir paylaşım olmuş emeklerinize sağlık
     
  6. Kenfly

    Kenfly New Member Üye

    Selam. Bu mesajı arşivden buldum burada bahsedilen işlemi yapmak istiyorum ama sanıyorum zamandan ötürü resimler silinmiş, resimleri tekrar yüklemek mümkün mü acaba?

    Bahsedilen durum halhal yani plastik güvercin bileziklerini birbirine bağlayarak kuşun iki ayağına geçirip eklemlerinin bir arada durmasını sağlamak öyle değil mi?

    Ben çok gençken güvercin beslemiş biriyim şimdi beslemiyorum ama güvercinleri biliyorum... Dün kapı komşumun elinde tek ayağı arkaya doğru büyümüş henüz yavru, civciv gibi ses çıkaran ama yemek yemeyi bilen bir yavru güvercin gördüm. Bir akrabası İstanbulda bir veterinere götürün baktırın demiş ama bir leğen içinde balkonda bakıyorlarmış hayvana.

    Ben yaşatabilirim belki diye aldım evde ilgileniyorum. Veterinere götürdüm ama umutsuz bu böyle yaşar dedi. Kedi köpek veterineri sonuçta. Sonra internetten bu durumun çözümünü aramaya başladım. Sizin mesajınız bana umut oldu.

    Bahsettiğiniz yöntem ile bu yaşlardaki (sanıyorum üç aylık bir yavru olması muhtemel) ne kadar sağlıklı olabilir, iki ayağını bir araya getirebiliyorum canı acımıyor ama serbest bıraktığımda bir ayağı geriye gidiyor kanadının arasında kalıyor.

    Bilgi paylaşırsanı minnettar kalırım.
     
    Last edited: 26 Temmuz 2016
  7. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Resimler zamandan dolayı silinmiş tema degiştik ondan oldu çok eski konu ayrıca. İstanbulda güvercin takımları halhal satanlardan bulabilirsiniz halhal alacaksınız kelepçe şeklinde bağlayıp ayaklarına takacaksınız yarın resimleri düzeltirim
     
  8. Kenfly

    Kenfly New Member Üye

    Öncelikle resimler ve bilginiz için çok teşekkür ederim. Yavru güvercin için elimden geleni yapacağım artık nereye kadar gider ise. Neredeyse 24 saat onunla ilgileniyorum ev ofis çalıştığım için gözümün önünde sürekli.

    Şöyle bir durumu var tam yetişkin olamamış tüyleri tam oluşmamış bu yüzden bacaklarının olabildiğince bir arada tutabilir miyim bilemiyorum ama belki de kelepce ile yaşaması bile gerekebilir zira, güzel uçuyor güzel besleniyor ve morali yerinde sadece bacağı arkaya baktığı için uçtuktan sonra kanatlarının arasına giriyor ve hareketi kısıtlıyor tek bacağı üzerinde bile durmayı başarıyor, tek sıkıntı bacağının haddinden fazla arkaya bakıyor olması.

    Bu güvercin Sinop'un bir köyüden gelmiş, kapı komşuma oradaki köyden vermişler İstanbulda bir veterinere götürün çaresi varsa baksınlar diye. Ben tesadüfen ellerideki leğende gördüm, çoluk çocuğun elindeydi üzüldüm aldım. Avcılardaki veterined fakültesine de götürmeyi düşünüyorum belki cerrahi bir uygulama olabilir, daha önce kanadı kırıt martı götürmüş bakımını yaptırmıştım...

    Güvercin cins bir güversin paçalı, sert kanat vuruyor taklacı.

    Bacağını zorlamadan yavaşca bir araya getirebiliyorum ve o şekilde oturtmaya uyumasını sağlıyorum, en azından bir araya geliyor bu da kelepçeli halde yine ayakta durabilir gibi bir his var içimde, tam olarak öne döneceğini sanmıyorum ama kötünün en iyisini bulmam gerek.

    Resimlerde de görüldüğü gibi onu rahat otursun diye sönmüş bir futbol topunun içinde oturtuyorum, yemi de önünde oluyor. Uyuması için üzerine şapka koyuyorum hemen uyuyor...

    Resimlere ve deneyimlerinize dayanarak ne yapılabilir?

    İstanbulda kadıköy tarafında bu tür kuş halhalları nerede bulunur acaba?

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  9. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    İstanbulda bu halhallardan rahman saatçilerde var facebookda bulabilirsin edirne kapı çarşısına mezatta tezgahda açıyor . Bu kuşun yaşı ilerlemiş ayağı tam düzelmez ama zamanla işini görür toparlanır bu kuşu veterinere götürürsen kırıp sana baglar öne dogru kalsiyum takviyesi ile 20 günde yürümesi düzelebilir ama veteriner kanatlı uzmanı olmalı işi bilen olmalı bazen kuscu camiyasında veterinerden daha bilgililer var kırıp kendisi alcı ile öne dogru baglıyor kus düzeliyor sen yapamazsan bu kusu veterinere götür halhallarıda rahmandan al istanbul edirne kapıdan.
     
  10. Kenfly

    Kenfly New Member Üye

    [​IMG] [​IMG]
    Yardım için teşekkür ederim. Sanırım bilezik ile bağlamadan önce İstanbul Veteriner Fakültesinde bir uzmana götürüp danışmam iyi olur, sonra da etrafta uzman bir kuşçu bulup önerisini alırım.
    Resimlerde de görüldüğü gibi bacağından değil kökünden bir dönme var, yani kibarca tutunca iki bacağı da önde toplanabiliyor ve bu şekilde oturtuyorum saatlerce bu şekilde uyuyabiliyor. Bu öne doğru iki bacağını bağlaması konusunda avantaj olacağını düşünüyorum. Yani bacağını kırmak gibi bir şeye gerek yok bence.

    Tek ayak ile ayakta daha rahat duruyor ama arkaya uzayan ayağı kanadının altına gelerek dengesini bozuyor her halükarda sorunlu ayağını öne getirmenin bir yolunu bulmam lazım.

    Bu konuda öneriniz veya tanıdığınız bir kuş uzmanı olan da var ise minnettar kalırım paylaşım için.
     
    Last edited: 30 Temmuz 2016
  11. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    İstanbul veteriner filan vermem ama kısa vadede size halhallı kelepçe yardım edecektir kuş büyümüş o yüzden tedavisi veteriner hekim tarafından yapılması daha doğru olur ayagı kırıp düzelten çok gördüm ama yapanlar çok uzun yılların kuşcusu ve tecrübecisi siz istanbulda veteriner bulun bir baksın en iyisi o olacak ama kısa vadede halhal takarak çift ayak üzeri durmasını saglarsın genelde tek ayak üzeride yaşıyabilir ama o ayak her zaman sorun olacaktır
     
  12. Kenfly

    Kenfly New Member Üye

    [​IMG]Tekrar selam. Güvercin için bir hayli zaman ve emek harcadım umarım sonuç alırım.

    Fatih Belediyesi Hayvan Hastanesi'ne götürdüm çok ilgililer ve muayene bedava ama bu tür durumlar için bir operasyon yapacak doktorları yok, bakan doktor ayağı kırık düzeltilmesi gerek dedi. Ama bu konuda en uzman kişinin İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Avcılardaki kampüsü dedi.

    Metrobüs ile gidilebiliyor metrobüs durağına yakın bir üniversite olması işime yaradı. 1 Saat yol ama trafik yok.

    Muayene ücreti 15 lira asistan öğrenciler doktorun odasına götürüyor burada böyle bir mevzu var kanatlı hayvan doktoru ile görüşmek mümkün değil aracı oluyorlar kuşu alıp odasına götürüp getiriyorlar.

    Omuzu ile dirseği arasındaki bölümde kemik dönmüş, bu kemiğin operasyon ile kırılıp düzeltilmesi düzelir dendi ve operasyon günü alıp o gün götürdüm.

    Yaklaşık 20 dakikalık bir operasyon ile bacağı metal plakalar takılı getirildi. Biraz baygındı ama iyiydi. 100 lira ameliyat parası ödüyorsunuz makul bence. Doktordan bilgi almak mümkün değil konuşmuyor ama asistan öğrencilerden her şeyi öğrenebiliyorsunuz, iblgileri onlar veriyor. Yaklaşık bir ay sonra sargıları açılmak için geri gidecek.

    Şu an resimlerde de görüldüğü gibi ayağı öne doğru getirildi. Keyfi rahat, biraz yavru ve alt tüyleri çıkmadığı için üşüyebiliyor sıcak bir yastık ve koltukta tutuyor düzenli olarak altını temizliyoruz. Verilen ilaçlardan vitamin olan biraz ishal yaptı düzelttik.

    Bir ay sonra sargılar açıldıktan sonra ayağını bir araya getirmeye alıştıracak aparatlar yapmayı planlıyorum. En son da onu gveircinler ile dolu bir ailenin içen sokmak tek dileğim.

    Arada Şişlide bir veterinere daha götürdüm Türkiyede kanatlı konusunda uzman bir kadın 50 lira muayene ücreti var ama bilmediği şey yok. Ola ki araştıran olur ise bilgi olsun.

    Vetform, doktor Gökçe Çetin Kasap uzman TV kanallarında videoları da var muhabbet kuşu yanında çok cins güvercinlerin de anadoludan getirilip baktırıldığını söyledi.

    Neyse. Son halimiz:

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  13. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Öncelikle size çok teşekkür ediyorum sizin gibi insanların var olması çok güzel helal olsun size güvercine çok güzel bakımlar yaptınız maddi manevi emekler verdiniz keşke hastalandığında kafasını kesen ölüme terk edenlerde sizin gibi duyarlı olsa. Bu güvercin büyük ihtimal düzelir gerekli ilaçları almışsınız zaten ilaç önermeme gerek yok ayak kırılıp yapılması en uygunuydu bazen bu tür sorunlarda veteriner bulamazsak biz kendimiz yapıyoruz sonuç alıyoruz ama veteriner hekimler gibi olması zor. Bu güvercinin önünde çok güzel günler var ama siz sanırım güvercin bakmıyorsunuz baksanız sizde kalsa daha güzel olurdu çünkü verdiğiniz insan veya bırakacağınız güvercin ortamında bu güvercinin ne gibi sorunlarla karşılaşacağını bilemezsiniz sizden ricam bu kuşa ayağı düzeldikten sonrada bir süre bakmanız sonra güvercin ortamına bırakmanız neden derseniz o ayak iyileşse bile belli bir süre daha randuman vermez yem su bulmada zorluk çekebilir kısacası bu kuşun çok zamana ihtiyacı var. Allah sizden razı olsun çok büyük sevap işliyorsunuz.
     

Sayfayı Paylaş