URFA`DA KUŞ MERAKI!

Konusu 'Basında güvercin' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 30 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Evlerde güvercin besleme alışkanlığı ve sevgisinin yaygın olduğu Şanlıurfa`da hayvanseverler, ``açık artırma`` usulüyle gerçekleştirilen ihalelerde güvercin alıp satıyor.

    AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Şanlıurfa`da, zevk için yapılsa da, kendine has özellikleri olduğu için kuş besleyip uçuranlara, ``kuşçu`` deniliyor.

    Anadolu`nun bir çok yöresinde güvercin besleyip uçurulmasına rağmen, Şanlıurfa`nın, kuşçuluğu en yaygın olduğu iller arasında olduğu belirtiliyor.

    Bazıları 200-300 adet kuş besleyen Şanlıurfa`da kuşçular, sık sık özel ``kuşçu kahvehaneleri`` veya ``kuş evlerinde``nde bir araya gelip, kuş muhabbetleri ve alışverişi yapıyor.

    Halkın kuşa verdiği değerin mimariyi de yansıdığı kentte, tarihi evlerin avluya bakan pencerelerinin üst kısmında, genellikle ``Kuş takaları`` denilen kuş yerleri de bulunuyor.

    Günümüzde yapılan katlı evlerde de kimi vatandaşlar, evlerin çatılarında oluşturulan kümeslerde güvercinlerini beslerken, bazı vatandaşlar ise bu iş için özel odalar veya müstakil evler ayırabiliyor.

    Kimi esnafın özel zevkleri arasında da bulunan kuşçuluk, vatandaşların günün yorgunluğu ve stresini atmasına da yardımcı oluyor.

    Akşama doğru iş yerini kapatan kuş meraklıları, kuşlarının bulunduğu alana giderek, hayvanlarını besleyip, keyifle izliyor.



    -CİNS KUŞ İHALELERİ-

    Güvercin besleme alışkanlığının bu denli yaygın olduğu Şanlıurfa`da, haftanın belirli günlerinde ``kuşçu kahvehaneleri`` veya ``kuş evlerinde`` cins kuşlar için ihale düzenleniyor.

    Genellikle akşam saatlerinde toplanan güvercin sevdalıları, endamlı ve mağrur bir canlı olarak da bilinen süslü ve takılı evcil güvercinleri, açık artırmaya çıkarıyor.

    Evlerde süslenip, kutularda getirilen güvercinler, sırayla salonun ortasındaki kafeslere konularak, genellikle kahvehanenin sahibinin yönettiği ``ihalede``, özellikleri anlatılıp, teklifler alınarak satılıp alınıyor. En yüksek fiyatı verenler istediği güvercini alabiliyor.

    Güvercin sevdalıları burada ilk bakışta sevdalandıkları güvercinleri almak için bazen birbiriyle kıyasıya yarışıyor. Kimi zaman meraklıları tarafından yakından bakılarak fiyatı verilen güvercinlerin ihalesi sırasında renkli görüntüler de çıkıyor.

    ``Taklalarını`` sergilemesi için ``ihaleci`` tarafından havaya bırakılan kuşlar, file sayesinde yeniden yakalanıp, kafese konuluyor.

    Kuşçuların, ``En şeffaf ihale``lerden biri olarak değerlendirdiği güvercin ihalelerinin kuralı da, satışın yapıldığı salonun duvarında asılı duran, ``Burası ihale; kör, topal, sakat, hepsi hazır helal, geri alınmaz`` yazısıyla hatırlatılıyor.

    ``Taklacı`` olarak adlandırılan kuşların fiyatı 10 TL`den başlayarak, 400 - 500 TL`ye kadar çıkabiliyor.



    -``BU BİR MERAK``

    Şanlıurfa`daki kuşçular genellikle bir birlerine lakaplarıyla hitap ediyor. Kentteki bilenen güvercin meraklılarından ``Dekora Mahmut`` lakaplı Mahmut Balcı, güvercin beslemek ve kuşçuluğun bir ``merak`` olduğunu ifade etti.

    Babasının kentteki en kıdemli kuşçulardan biri olduğunu, kuş sevgisini kendisine babasının aşıladığı anlatan Balcı, Türkiye genelindeki güvercin etkinliklerine katıldığını ve kendisinin de bir çok insana bu sevgiyi aşıladığını dile getirdi.

    ``Kuş ihalesini`` haftada 2 gün gerçekleştirdiklerini belirten Dekora Mahmut, ``Çevre illerden ve ilçelerden kuş sevdalıları da bu ihalelere katılmaya geliyor. Kuşlarımızın fiyatı 10 ile 1000 TL arasında değişiyor. Kuşun türüne ve özelliğine göre de fiyatı değişiyor`` dedi.

    Mahmut Balcı, kentteki kuş ve güvercin sevdalılarının zaman zaman Türkiye genelinde yapılan festivallere de katılarak, güvercinlerini görücü çıkardıklarını dile getirdi.

    29/05/2010 haberi
     

Sayfayı Paylaş