TRABZON TEPELİLERİ IRKI RESİMLERİ VE BİLGİLERİ

Konusu 'Çember Dövücü Irklar' forumundadır ve ZEYNAL YÖRÜK tarafından 23 Aralık 2008 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. ZEYNAL YÖRÜK

    ZEYNAL YÖRÜK Konuk Konuk

    TRABZON TEPELİLERİ


    RENKLER
    En çok tutulan renkler; gri kahverengi kemerli (her bir kanat üzerinde dikey olarak iki tane), gri siyah kemerli ("kayapa" denilen bu güvercinlerde gaga siyahtır), koyu kahverengi gri kemerli, arap, arap morlu ve limon rengidir.
    Beyaz, siyah-beyaz, kahverengi-beyaz ve bunlar gibi karışık renkler tercih edilmemektedir (kuyruk ortasındaki beyazlar ve göğüs önünde "yıldız" denilen beyazlıklar makbuldür.)
    Daha az tercih edilen renkler; kırmızı (kemersiz) ve parklarda bulunan güvercin rengidir (halk arasında ismi islidir)

    GÖZ RENGİ
    Sarı, beyaz ve daha az olarak kırmızı ve siyah.

    GAGA RENGİ
    Beyaz (mum gaga), sarı veya kahverengiye yakın renklerdir. siyah gagalı kuşlar tercih edilmezler. Gaga yapılari ne çok uzun nede çok kısa olmalıdır.

    TEPELERİ
    İki yandanda bakıldığında kıvrımları iyice belli olan yani taç gibi görüntü veren tepe idealdir.

    Tepelileri diğer ırklardan ayıran en önemli özellik dişilerine kur yaparken yaptıkları hareketlerdir. Erkek kuşlar kur yaparken yerden havalanıp dişi kuş üzerinde kanatlarıyla tok bir ses çıkaracak şekilde bir birine vurarak daireler çizerler ve bitiminde dişinin hemen yanına konup kur yapmaya devam ederler. Daha sonra aynı hareketleri tekrar ederler. Şöyleki, dişi üzerinde bir defa atılan turlar (yerden 60-100-200 ve nadiren 300 cm yukarıda) 1 ile 3 tur arasında değişir. Nadiren bu tur sayısı 4-5e çıkabilir (4-5 tur yapan kuşlar nadir olup çok değerlidirler.) Çemberler hep bir yöne olduğu gibi bir sağa bir sola, iki sağa bir sola veya çeşitli kombinasyonlar şeklinde olabilir.

    Bir diğer harekette dişi üzerinde bu turlar atılırken aynı anda "yalpa" denilen bir hareket yapılmasıdır. Yalpa: güvercin bu hareketi yaparken sanki görünmeyen bir el tarafından veya tüfekle vurulmuş gibi kendini döndüğü yönün tam tersine doğru şiddetli bir biçimde atar. Diğer bir harekette erkeğin dişi üzerinde takla atmasıdır. Bu taklacı kusların attığı taklaya benzer ancak kuşlar takla hareketini dişinin hemen üzerinde (30-60-100cm.) yapar. Genellikle bir defada bir takla veya nadiren iki takla atarlar. Bu özelliklerin hepsi bir kuşda olabileceği gibi hepsi tek tekde olabilir. Yani sadece çember yapan veya hem çember hem yalpa yapan veya bunların yanında taklada atan kuşlar olabilir. (Bu üç özellikten yalpa yapan kuşlar mutlaka çemberde yapar.) Çok ilginçtirki, dişinin üzerinde yerden 30-60 cm. yükseklikte takla atabilen kuşlar (kuşlar genelde oda büyüklüğünde yerlerde bakılır ve anlattığım hareketler bu ortamda yapılır) kümesin dışında yerden çok yüksekte uçarken bu takla atma becerisini gösteremezler. Anlattığım tüm bu hareketlerin en yoğun ve çeşitlilikle seyredilebildiği dönemler; erkek kuşun dişiyi yumurtaya sürdüğü dönemlerdir.


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    zeynel paylaşım için tşkler ben trabzon tiplerini angut gibi bilirdim valla bunlar bildigimiz tip
     
  3. uluhanmert

    uluhanmert Active Member Yönetim Üyesi

    [youtube]_Dh6eKV_IWc[/youtube]
     
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş