Tarih Yeniden Canlanacak

Konusu 'Basında güvercin' forumundadır ve serhanbelli tarafından 23 Kasım 2010 başlatılmıştır.

  1. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    [​IMG]
    [​IMG]
    Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çat beldesinde, Kapadokya bölgesinde Romalılar döneminden günümüze kadar ayakta kalmayı başaran ve içerisinde binlerce güvercinin barınabileceği güvercinliklerin bulunduğu vadiler yeniden canlandırılacak.

    Çat Belediye Başkanı Kamil Duru yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesinde M.S. 4. yüzyılda yaşam süren Romalılar'ın tarım alanlarında yüksek verim için oldukça etkili olan gübrelerinden yararlanmaları ile güvercin yetiştirmeye başladıklarını, güvercinler için de bugün Çat Vadisi ve Fırınasma Vadisi olarak bilinen doğal oluşumlu merkezlerde tüf kayaları oymak süretiyle güvercinlikler oluşturduklarını söyledi.
    Çat beldesinin gerçek anlamda sembolü haline gelen tüf kayalara oyulu güvercin konutlarının 1970 li yıllara kadar binlerce güvercine yaşam alanı olmasına karşın, tarımsal alanda suni gübrelemeye geçişin hız kazanması ve ateşli silah kullanımının yaygınlaşması ile birlikte tüf kayalarda barınan güvercinlerin önemli bir bölümünün bölgeden göç ettiğini, az bir bölümünün ise halen Çat beldesindeki evlerin çatı katlarında yaşamaya devam ettiğini dile getiren Çat Belediye Başkanı Kamil Duru, doğal yolla yapılan tarımın yeniden insanlar için ciddi bir umut kaynağı olmaya başlaması ile birlikte de güvercinliklerin yeniden değerlendirilmesi gerektiği sonucunun ortaya çıktığını anlattı.

    Duru, kısıtlı belediye olanakları ile sayıları 10 bine ulaşan güvercinliklerin yeniden güvercinlere kavuşturulamayacağını belirterek, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Çevre ve Orman Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ortak girişimleri ile bu alanın yeniden eski hareketliliğine kavuşması gerektiğini ifade etti.

    TARİHİ GÜVERCİNLİKLER BOŞ KALDI!

    Bölgede uzunluğu toplam 11.5 km. yi bulan bir alanda binlerce güvercinin doğal ortamlarında etkin bir yaşam alanı oluşturduğunu dile getiren Duru, "Çat beldesinde güvercinliği olmayana kız verilmezdi. Evliliklerde gelin kıza verilen ana hediyelerin başında da yine güvercinlikler gelirdi.

    O dönemde toplum hayatını da adeta şekillendiren güvercinlikler, bir yanda hem hayvanlara karşı gösterilen bir sevginin belirginlik kazanması ve diğer yanda da güvercin atıklarının her türlü sebze ve meyve yetiştiriciliğinde ana gübre niteliğinde olması nedeniyle oldukça önem taşıyordu.
    1970'li yıllardan sonra tarım alanlarında hızla artan suni gübre kullanımı ve bilinçsiz şekilde yapılan avcılık, güvercinleri bölgeden kaçırdı.

    Alıntıdır...
     
  2. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    güzel haber için tşkler serhan
     
  3. AHMET ESEN

    AHMET ESEN Active Member Üye

    gerçekten iyi haber saol serhan
     
  4. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    saol serhan
     

Sayfayı Paylaş