Sokak köpekleri ne zaman saldırır?

Konusu 'Köpekler' forumundadır ve hasan63urfa tarafından 3 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. hasan63urfa

    hasan63urfa New Member Üye

    Birçok kişi sokak köpeklerinden korkuyor. Oysa köpeklerin davranışlarının ne anlama geldiğini, nasıl davranmak gerektiğini öğrendikten sonra korkularınızın tamamen boşuna olduğunu göreceksiniz. Bir köpeğin havlayarak ve koşarak yanınıza yaklaşması mutlaka saldıracağı anlamına gelmez. Biz insanlar nasıl konuşarak iletişim kuruyorsak, onlar da havlayarak, hırlayarak ya da uluyarak iletişim kuruyorlar. Havlayan bir sokak köpeğiyle karşılaştığınızda tehlike oluşturup oluşturmadığını anlamak çok kolaydır. Kuyruğu dikse çekinin Köpeğin kuyruğu ve ağzı, niyetini belli eden en önemli göstergelerdir. Bir köpek havlarken kuyruğunu sallıyorsa niyeti iyidir, saldırması söz konusu değildir. Ancak köpeğin kuyruğu dikse ve dudaklarını yukarı kıvırıp dişlerini gösteriyorsa bu ciddiye alınması gereken bir uyarıdır. Ya bilmeden onu tehdit eden bir davranışta bulunmuşsunuzdur, ya bölgesine girmişsinizdir ya da yavruları vardır ve sizin onlara zarar vermenizden korkmaktadır. Biz insanlar da çocuklarımızı, evimizi, barkımızı tehlikelere karşı korumaz mıyız? Bu durumda köpeğin de davranışını anlayışla karşılamak gerekir.

    Sakin olun, koşmayın

    Bir köpeğin, iyi niyetli olduğu gibi uyardığı durumda da saldırıp saldırmayacağı konusu tamamen karşısındaki insanın vereceği tepkiye bağlıdır. İnsan, köpeği hiç dikkate almayıp sakin adımlarla yoluna devam ederse, köpek çok çabuk ilgisini kaybeder ve uzaklaşır. Bir insanın yapabileceği ve ısırılmasını adeta garantileyen en büyük hatalar ise şöyledir:

    -Elinizdeki baston, torba gibi nesneleri hayvanın üzerine savurmak.
    -Hayvanın doğrudan dik dik gözüne bakmak, bağırmak, zıplamak veya koşarak kaçmak.

    Belediyelerin görevi

    Bazı vatandaşlarımız, belediyelerin yeterli tedbir almadığını düşünmekteler. Yeni hayvan hakları yasası çerçevesinde belediyeler, sahipsizleri toplayıp kısırlaştırmakta, kuduz aşılarını da yapıp tekrar sokağa bırakmaktadır. Eskiden uygulanan hayvan itlafı, bu yeni kanunlarla birlikte yasaklanmıştır. Bu durumda bazı vatandaşlarımız da "sorunu" kendileri ele alıp çözümü köpekleri zehirlemekte, sopa ve benzeri silahlarla saldırıp öldürmekte buluyor. Bunların hiçbiri doğru ve gerekli olmadığı gibi, bunların yasalar önünde de suç olduğunu bilmekte fayda vardır. Hayvanlara işkence yapmak ve öldürmek artık kanunen suç olarak kabul ve takip edilmektedir. Bu suçları işleyenleri, ağır para cezaları, hatta bazı durumlarda hapis cezası beklemektedir. Başka canlıların da yaşam hakkına saygı göstermek, bizi buna zorlayan kanunlar veya inançlar olmadan da havasını soluduğumuz, nimetlerinden faydalandığımız dünyaya ve doğaya karşı bir insanlık borcudur.

    Dr. Hülya Kaya
    Milliyet
     

Sayfayı Paylaş