Kanaryaların Üretimi Hakkında Gerekli Bilgiler

Konusu 'Bakım,üretim,hastalık' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 2 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    (1)Kanarya Üretiminde Dikkat Edilecek Konular:

    1- Üretim dönemi mart ve nisan ayları arasındadır.
    2- Başlangıçta pahalı ırktan bir kanarya seçmeyin.
    3- Tünekte uyuklayan, tüyleri kabarık, anüs çevresine diski bulaşmış kanaryaları çiftleştirmeyin.
    4- Dişi ve erkek ayni boyda, benzer renklerde olsun.
    5- Dişi kanarya genç olmalı. Uzun ve kıvrık tırnaklar, pullu ayaklar, dişinin yaslı olduğuna işaret eder.
    6- Çiftleştirdiğiniz kanaryalar tüy dökümünde ise bu dönem sonuna kadar, onları ayni kafeste tutmayın. Tüy dökümünden yeni çıkmış dişileri almayın.
    7- Erkek kanaryalar, dişilerden daha önce çiftleşmeye hazır hale gelirler. Sürekli öterek dişinin dikkatini çekmeye çalışırlar. Eğer dişi bu ötüşlere karşılık veriyorsa, çiftleşmeye hazır demektir.
    8- Yuva yapmasını bilmeyen dişiler, hiç beklemediğiniz anda yumurtayı kafesin tabanına bırakabilirler.

    (2)Erkek Ve Dişi Seçimi:

    Erkek ve dişi kanaryanın sıhhatli olması lazımdır. Sağlıklı bir kanarya hareketli olur, tüyleri parlak ve vücuduna siki olarak durur. Tüyler dağınık yani tüy dökümü devresindeki gibi az ve yumuşak olmamalı, kus tüylerini kabartmamalıdır. Gündüz vakti basını kanatlarının altına koyup uyumamalıdır. Kanaryanın altına, tüylerinin üflenip de bakıldığı zaman derisi pembe ile kırmızı arasında olmalıdır. Karin derisi siyahlaşmış veya bağırsakları siyah olarak görünüyorsa bu kanarya rahatsızdır üretime alınmamalıdır.

    Erkek kanaryanın, es zamanı geldiğinde altına bakıldığında fidir olarak, dişininki de arkaya yatık olarak durur. Erkek kanarya kızıştığı zaman ötüşü kuvvetli olur. Hatta kafesin tellerine asılıp orada da ötüşünü devam ettirir. Dişinin kızgınlığı erkeğin ötüşüne cevap vermesi ve kafeste bulduğu kağıt, tüy ve çöp taşımasından belli olur.

    Ese atılacak kanaryalarda istediğimiz özelliklere göre yavru almak için ana ve baba seçimi önemlidir. Renklerde çaprazlama yapmak daha sıhhatli yavrular almamızı sağlar.

    (3)Eş Zamanı:

    Kanarya normal olarak bahar zamanı ese atılır. Bu ülkemizde bölgelere göre Ege ve Akdeniz bölgesinde MART ayında diğer bölgelerde NISAN ayında, soğuk bölgelerimizde ise MAYIS ayında olmaktadır. Teknolojik gelişme sonucu insanoğlu bahar ortamını yaratabildiği zaman, mevsim mefhumu ortadan kalkabilir. Söyle ki; kanaryanın bulunduğu ortam sıcaklığı, 5C ile 15C arasında ise gelişimini sağlar. 15C ile 20C arasında kanarya ese gelir, kızışır ve yumurtlar. 20C üzerinde ise yavrular sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sağlar.

    Bahar zamanı gün ışığı 10 ile 12 saat arasındadır. Yavru çıktığı zaman gün ışığı 12 ile 16 saat olması yavruların daha uzun bir zaman dilimi içinde beslenmesi demektir ki buda yavruların daha çabuk gelişmesini sağlayacaktır. Bahar zamanı kuşların bulunduğu yerler havalandırılmalı, bahar kokusu içeri girmelidir. Kuşlar bahar havası teneffüs ettiğinde daha neşeli olurlar, erkeklerin ötüşleri kuvvetlenir.

    Şayet bu yukarıda bahsedilen isi, ışık ve havayı biz odamızda yaratabilirsek kanaryaları bahar gelmeden bile ese atabiliriz. ISI için en güzel ayarlı yağlı radyatörler kullanılabilir. Oda sıcaklığı termometre ile kontrol edilebilir. Normal ısıda bulunan odayı, her hafta sıcaklığını 2C arttırmak suretiyle yukarıdaki ısı derecelerine göre kuşlar ese getirilip yavru alınabilir. IŞIK içinde gün ışığı veren Flüoresana lambalar kullanılır. Lambada Tımar (zamanlayıcı) ile kontrol edilerek her hafta isi ile orantılı olarak birer saat arttırmak suretiyle denge sağlanır. BAHAR HAVASI içinde pilli spreyler kullanılabilir. Spreyler çam kokusu, bahar kokusu ve başka değişik güzel koku verenler olabilir. Bu ortamları yarattıktan sonra artık is kanaryalara kalıyor, sağlıklı iseler üremeler baslar, yavrular sıhhatli bir şekilde gelişirler.

    (4)Birbirlerini Tanıma Ve Ese Atma:

    Kızışan erkek ötmeye başladığında, ayrı bir yerde bulunan kızgın dişilerde bu ötüşe kayıtsız kalmazlar. Erkek ve dişi kafesleri yan yana getirilir. Daha sağlıklısı ortadan tel ile bölünmüş çift hanelerde erkek ve dişi ayrı gözlerde tutulur. Erkek ve dişi burada birbirlerini görürler. Erkek daha hareketli ötmeye, dişide bu ötüşlere kayıtsız kalmaz ve davetkâr sesler çıkartmaya baslar. Artık bir sorun yoktur, aradaki bölme kaldırılır kuşlar bir araya bırakılır.

    (5) Yuva Konması:

    Kanaryalar bir araya konduktan 3-5 gün sonra yuva ilaçlanıp konur. Erkek ve dişi merakla yuvayı incelerler, daha sonra erkek yuvaya girip oturur, dişiyi yuvaya davet eder. Dişide yuvayı yapmak için malzeme arar. Ben yuva için en uygun malzeme olarak keten çuvallarını kesip vermekteyim. Bir sorun olmadığını gözlemledim. Soğuk havada yuva içine keçe konabilir. Havalar ısındığı zaman keçeyi almak lazımdır. Çünkü sıcak hem anayı, hamda yavruları rahatsız eder. Keten çuvalları ile örülen yuva is görür.

    (6) Yumurtlama:

    Kanarya 4 ile 6 arası yumurta yapar. Genel olarak 4 yumurta yapması normaldir. Yumurtlayacak kanaryanın kalsiyuma ihtiyacı vardır. Mürekkep baliği kemiği vermeyi unutmayınız. Yumurtalar mavi-gri üstü siyah noktalı olur. Beyaz yumurtlayanlar da olur.

    Erkek ile eslenen dişi 5 ile 10 gün arasında yumurtlamaya baslar. Yumurtlama sabah olur. Yumurtlayacak kanarya rahatsız edilmemeli, ele alınıp kontrol edilmemelidir. Yumurta içinde kırılabilir, yumurta içinde yer değiştirebilir. (ters dönebilir) Yumurtanın kolay çıkmasına yardımcı olmak için, bu aralar marul verilmesi faydalı olur.

    (7) Dişinin Yuvada Yatması:

    Kanarya ilk yumurtayı yaptığında belki ilk gün yatmaz. Her gün sıra ile birer yumurta yapar. Genelde üçüncü yumurtadan sonra yuvada yatmaya baslar. Böylece yavruların çıkısı arasında bir gün fark olur. Bu farkta önemli değildir. Aralarında 4 veya 5 gün fark olsaydı, ilk çıkan yavru ile 4 gün sonra çıkan yavru arasındaki bu fark son çıkan yavrunun ezilmesine, beslenememesine sebep olacağından ölümüne yola açar.

    Dişi kanarya kuluçkada yattığı zaman içinde, rahatsız edilmemelidir. İyi bir erkek kanarya dişiyi yuvada besler. İlk ağızda kanaryanın yumurtaya yatmasının üçüncü yumurtadan sonra olduğunu belirtmiştim. İkinci, üçüncü ve dördüncü ağızlarda ise dişi kanarya ilk yumurtayı yapar yapmaz yuvada yatmağa baslar. Yavrular arasında gün farkı olmaması için 1 , 2 ve 3 yumurtalar yuvadan alınır , yerine sahte yumurtalar konulur. 4
    yumurtayı yaptığı zaman sahte yumurtalar alınır, kendi yumurtaları konup yavruların hepsinin ayni günde çıkması sağlanır.

    (8)Yavruların Çıkması:

    Yumurtadan yavrular 13 günde çıkar. Sıcak havada 12 günde, soğuk havada 14-15 günde de çıkabilir. Çıkan yavruları anne ve baba beraber besler. Bu arada hazırlanan mama günde 2 veya 3 kerede verilmelidir. Mama olarak dükkânlarda hazır mamalar vardır, bu mama kaynamış yumurta ile karıştırılıp verilebilir. Benim verdiğim mama bebe bisküvisi ile kaynamış yumurtanın karışımıdır. Yavru zamanı marul yaprağı ve havuç vermek lazımdır. İlk yavrular yuvadan çıktıktan sonra, yuvayı alıp ilaçlamalı veya yeni yuva konmalıdır.

    Anne ikinci posta yumurtlamaya başladığı zaman, yavrulara baba bakar. Şayet yavrular yatan anneyi rahatsız edip yumurtalara zarar verdiği gözlenirse, baba ile yavrular başka kafese alınmalıdır. Yavruların yem ve mama yedikleri görüldüğünde baba tekrar annenin yanına bırakılmalıdır.

    (9) Yavruların Gözlenmesi:

    Anne ve babadan ayrılan yavrular ilk önce yemi, mamayı ve suyu rahatça bulabildikleri kafeslere veya küçük salmalara konur. Fazla enerji harcamadan gelişmeleri sağlanır, daha sonra büyük salmalara konabilir. Yavrular 45 günlük olduklarında erkekleri ders yapmaya başlarlar. Bu arada kümeste iyi öten bir kanarya varsa, yavrular onun ötmesini dinler ve onun gibi ötmeye çalışarak, ötme yeteneklerini geliştirirler. Yavrulara bant dinletmek suretiyle daha değişik ve güzel ötüş yetenekleri kazandırılabilir. Yavru kanaryaların erkeklerini ayrı olarak ötüş kafeslerine konursa, ötüşleri kısa zamanda gelişir. Yavruların Tüneğe İlk Çıkışları

    (10) Kanaryanın Ayağına Bilezik Takılması:

    Yumurtadan çıkan yavru kanarya 7 ile 10 gün olduklarında dikkatli bir şekilde yandaki resimde görüldüğü gibi bilezik takılır.
     
  2. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    aydınlatıcı bilgiler için tşkler
     

Sayfayı Paylaş