hindi hakkında ansiklopedik bilgi

Konusu 'Diğer Doğa kuşları' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 30 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Hindi (Meleagris gallopavo); Alm. Truthan, Fr. Dindon sauvage (m), İng. Turkey. Familyası: Sülüngiller (Phasianidae). Yaşadığı yerler: Evcil ve yabani olarak Eski ve Yeni dünya kıtalarında. Özellikleri: Başı ve boynu çıplak, koyu kahverenkli tüyleri maden parıltılıdır. Erkekler tavus gibi kabarır. Evcillerin ana yurdu Meksika'dır. Çeşitleri: Kuzey Amerika hindisi (M. gallapavo) ve benekli hindi (M.ocellata) olmak üzere iki türü vardır.

    Tavuksular (Galliformes) takımının sülüngiller (Phasianidae) familyasından maden parıltılı tüylere sahip, irice bir kuş.

    Kuzey Amerika hindisi (Meleagris gallopavo) ormanlarda yaşar. Bütün evcillerin atasıdır. Kristof Kolomb'dan çok önce Güney Meksika'da yaşamış olan Aztekler tarafından ehlileştirilmiştir. On altıncı yüzyılda İspanyollarca Amerika'dan getirilip, Osmanlı memleketlerinde yetiştirilmiş ve buradan da bütün Avrupa'ya dağılmıştır. Ağaçların yüksek dallarında tünerler. Dişiler, yerde ayaklarıyla eştikleri çukurlarda yumurtlarlar. Kök, tane, ot, meyve, böcek ve amfibilerle (kurbağa ve sömenderler) beslenirler. Ürkütüldüklerinde saatte 90 kilometrelik bir hızla 1,5 km mesafeye uçabilirler.

    İkinci tür benekli hindi (Agriocharis ocellata veya Meleagris ocellata)dir. Yalnız Meksika, Guatemala, Yukatan ve Honduras'taki ormanlarda yabani olarak yaşar. En büyüğü 9 kilogramdır. Baş ve boyunları gök mavisidir. Vücut tüyleri yeşilimsi gridir. Kuyruk tüyleri beyaz olup, üzerlerinde madeni parıltılı yeşil, kırmızı ve siyah benekli olarak bir renk desenine sahiptir. Başları ve boyunları çıplaktır. Baş ve boynun bir kısmı kırmızı veya mavidir. Gerdanında sarkık çıplak kırmızı etler bulunur. Alnındaki etli ibik, kanla dolarak kabarır. Bu özellikler erkeklerde daha çok gelişmiştir. Vücut tüyleri kahverengimsi olup, bronz ve yeşilimsi bir renk ile parıldar. Kuyruk 18 teleklidir. Erkek kızdığı veya dişisine kur yaptığı zaman, tavus kuşu gibi kabarır. Kuyruğu yelpaze gibi açılır, kanat uçları yere değer.

    Hindi, çiftliklerde bol miktarda beslenir. adeta sürüyle güdülür. Damızlık hindi sürülerinde bir erkeğe 15-18 dişi hindi isabet eder. Dişiler halim selim olmasına rağmen, erkekler gürültücü ve kavgacıdır. Eti gayet lezzetli ve makbuldür. Besili bir erkek hindi 25 kg ağırlığa ulaşabilir. Evcil hindiler renklerine göre siyah, beyaz, sarı, tunç gibi cinslere ayrılır.

    Şubat ayından itibaren yumurtlamaya başlar. İyi bir dişi yılda 30-50 adet yumurta yumurtlar. Kirli beyaz renkli yumurtalar, kahverengimsi beneklidir. Herbiri 70-80 gr ağırlıktadır. 28 günlük bir kuluçka dönemi sonunda yavrular çıkar. Bir hindi altına 15-20 yumurta konabilir. Hindi palazlarının (yavrular) bakımı ilk haftalarda dikkat ister. Yavrulara verilen düzensiz hazırlanmış yemler, peklik yaparak çoğunun telef olmasına sebeb olur. Soğuklara karşı da dirençsizdirler. Yağmur altında ıslananların çoğu ölür. Üç aylık olunca sakal ve ibikleri çıkmaya başlar ve birdenbire iklim şartlarına karşı mukavemet kazanırlar. 26 haftalık hindi palazları, satışa çıkarılır. 8- 9 aylık olunca yumurtlamaya başlarlar.

    Hindiler genellikle kırmızı renge hasımdırlar. Kırmızı renk gördüklerinde fena halde hiddetlenirler. Erkekleri kabarıp "Glu, glu!" diye ses çıkarırlar, gürültücü ve kavgacıdırlar.

    Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
     
  2. hamza

    hamza Member Üye

    paylaşım için teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş