discus balıği hakkında bilgi

Konusu 'Bakım,üretim,hastalık' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 17 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    HABİTATI :
    Amazon nehri habitatına ait olan ve çoğunlukla hibrit türlerinin akvaryumlarımuza konuk olduğu discuslar anavatanında Heckel, Blue, Brown,Green türlerinin alt varyasyonları olarak bulunur, su ısısının 30 derece, ph ın 4 lü değerlere , suyun elektrik iletimin oranının 10 lara kadar düştüğü oldukça yumuşak ve temiz sularda yaşarlar, yağmurların yağmaya başlaması ile 3-4 derece düşen ısı doğadaki bu asil balıkların üreme içgüdüsünün azamiye çıktığı zamanlardır, habitatında tatlı su karidesleri, küçük kabuklular, küçük balıklar, sinek larvaları ve sinekler ile beslendikleri bilinmektedir, yumurta anı harici sakin huyludurlar.

    HİBRİT TÜRLER :

    100 ü geçkin hibrit varyasyonu olan discuslarda ana hibrit varyasyonların en stabil ve güçlü türleri pigeon blood (kitti) ve turkuaz (wattley) dır , ülkemizde de hobicilerin akvaryumlarında bu iki hibrit türün yanı sıra red melon, rose red, snow white, blue turkuaz, leopard, leopard maze ,alenquer, red marlboro, blue diamond, snake skin,red map gibi türlere sıklıkla rastgelinmektedir.

    AKVARYUM ALT GEREKSİNİMLERİ:

    Discus bakılacak akvaryumların öncelikle küçük olmaması ön şarttır, 100 cm den düşük uzunlukta , 50 cm den düşük yükseklikte ve 40 cm den düşük en de bakılması tavsiye edilmez, en olarak mümkün mertebe büyük yapılabilinirse balıkların hiyerarşik kavgalarının önüne kısmen geçilebilir, akvaryumun çok düşük seviyede olmamalı akvaryumun tabanı asgari bel seviyesinden

    Filtrasyon sistemi olarak dış filtre ve sump sistemi ikilisinden herhangi biri tercih edilebilir, sadece iç filtrenin kullanıldığı akvaryumlardaki su biyolojik olarak oturmayacak, amonyak –nitrit –nitrat dengesinin kurulmasında sıkıntı çıkacaktır, akvaryumda kullanılacak sistem suyu saatte akvaryum hacmini 3 katı oranında çevirebilmelidir, genelde hobiciler arasında yaygın olan dış filtrede su ilk olarak fiziki filtrasyondan ikinci olarak biyolojik filtrasyon malzemelerinde son olarak ta elyaftan geçerek akvaryuma dökülmelidir, küçük discuslar için adet başına 20 litre yeterli hacim olacakken yetişkin discuslarda ise 50 litre gibi bir hacim yeterli gelmektedir, bu oran su değişimlerine ve filtrasyon kuvvetine bağımlı olarak radikal olmamak şartı ile değişebilir.
    NOT : 5-6 saati geçen elektrik kesilmelerinde dış filtre içindeki yararlı bakteriler öldüğü için elektrik geldiğinde akvaryuma basılan su akvaryumun suyunu anormal kirletmekte eğer balık sayısı akvaryum hacmi oranından balık sayısı lehine artı varsa balıkları zehirleyebilmektedir, o yüzden uzun süreli elektrik kesintilerinde dış filtrelerin fişleri çekilerek içindeki su bir kovaya tamamen boşaltılıp daha sonra akvaryuma bağlanmalıdır.

    Ortalama bir hava motoru ve havataşı discusların oksijen ihtiyacını karşılamaya yeterli olacaktır, balık sayısı ideali aştıkça havanın daha bol verilmesi gerekir, uzun süreli elektrik kesintilerinde sıkıntı olmaması adına şarjlı hava motorları kullanmak faydalı olacaktır. Isıtıcı seçiminde ise sıklıkla devreye girip –devre dışı olan ısıtıcılar yerine yüksek vatlı ısıtıcılar tercih edilmelidir, su ısısının sürekli değiştiği ortam discuslarda strese mahal verebilir. Akvaryum ışıklandırmasında abartıdan kaçınılmalı ve ışıklandırma belli periyotlarda ve akvaryum büyüklüğüne göre değişmelidir, discuslar tabiatı gereği fazla ışıktan hoşlanmazlar.

    Discus akvaryumunda su şartları ideal olarak ph 6-7 , Kh 3-4 ısı 28-29 derece olmakla birlikte Türkiye şartlarında daha elastik parametrelerde de yaşadıkları bilinmektedir, nitrat özellikle yavru discusların büyümesinde negatif etkiye sahip olmakla beraber 20 mg/l yi yukarı çıkması tavsiye edilmez, discus akvaryumlarında bu oran suyun değişimi için gerekli üst sınırdır, su değişimi yapılarak nitrat oranı bu seviyeden daha düşük bir seviyeye göre ayarlanmalıdır.Değişilecek su çok akıntı yapmadan, eşit Ph ve mümkün mertebe eşit ısıda olmalıdır. Değişim yapılacak su bir depoda pipo filtre ile filtre edilmeli ve bir gün bekletilmelidir.

    BESLENME : Beslenme yavru boylarda günde 5-6 kez olabilirken yetişkin discuslarda günde 2-3 kez olmalıdır, verilen yem discusların 2-3 dakikada bitirebilecekleri düzeyde olmalı , dipte kalan yemler akvaryum ortamından uzaklaştırılarak hem su kimyasını bozmamaları hem de balıkların bir sonraki yemlemeye iştahlılıklarını eksiltmemeleri amacı ile akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Yemlemede kaliteli granül yem, ev yapımı yem (içinde yürek- karides-balık) ve kaliteli pul yemler ile yapılabilir. Ev yapımı yem ile yapılan yemlemede kütle halinde atılan yem balıklar tarafından parçalanırken akvaryumu kirletmekte olduğundan mümkün mertebe küçük kesilerek verilmesi daha iyi olacaktır, granül yemi çenede öğütüp birkaç kerede yiyen discuslar ev yapımı yemi yumuşak olması nedeni ile bir defada yediklerinden küçük bölünen yem suya daha az temas edeceğinden suyu daha az kirletecektir.

    ÜREME :Yavru alınma zorluğu ile bilinen ve hobicilerin hayalini süsleyen bir balık olan discusta son zamanlarda hobiciler arasında yavru alan sayısı arttığı gözlenmektedir, eş oldukları kesin olan bir çift discustan yavru almak için ön şartlar şunlardır ,

    50 50 50 lik bir üretim akvaryumu ( açık renkte arka planlı)

    Bu akvaryum içinde en az 200 watlık ısıtıcı

    28-29 derece ısı

    6-6.5 arası bir ph

    100-150 ms arası özellikte bir su

    1-2 kh

    Genel şartlar bunlar olmakla birlikte bu şartların dışında da yavru alınabilmektedir, su yukarıdaki değerlere çeşme suyu / ozmoz karışı ile ayarlanabilmekte olduğu gibi ,çok iyi hazırlanmış musluk suyuda bazen yeterli olabilmektedir, ozmoz cihazı bulunmayan hobicilerde başka bir seçenekte uygun özellikteki damacana suları ile çeşme suyunu karıştırmak olmaktadır.
    Üretime alınacak balıklar kondisyonlu olmalıdır , ana tankımızda bulunan eş discuslarımızı birbirlerine kur yapmaya başladıklarında üretim akvaryumuna almanın vakti gelmiş demektir, burada dikkat edilmesi gereken nokta ana tanktaki su değerleri ile üretim tankındaki su değerleri arasında hem ph ve hem de ms olarak farklılık olmamasıdır, üretim denemelerinde yapılacak ph ve ms düşürümler kademeli ve çok dikkatli olarak balıklar üretim tankında olduğu halde ve günlük 1 ph ı( güne yayarak) geçmeyecek şekilde olmalıdır, farklı ph değerlerindeki suya alınan discuslar ozmotik şoktan kaybedilebilirler. Üretim tankında havalandırma çok olmamalı özellikle balıklar yumurta dökerken erkeğin döllemesinde sıkıntıya yol açmaması kabilinden mümkün ise kapatılmalıdır, yumurta bulunan tankın önünde sürekli hareket ederek balıkların dikkatleri dağıtılmamalı, gece ay ışığını simüle edecek düşük vatlı bir gece lambası açılmaldır.
    Erkeğin dölleyememesi durumunda yumurtalar 24 saati bulmadan mantarlaşmakta, dölleme olduğunda ise 40. saat geçildiğinde yumurtalara bir karartı düşmekte ve bu karartı saatler sonra bir çift göz olarak kendini belli etmektedir. Larvalar çıktığında akvaryuma titreşim veren objeler varsa kaldırılmalı ve yavruların sırta geçişinde engel olmasının önüne geçilmelidir. Larvaların çıkışının 3. gününden sonra % 5 lik su değişimlerine başlanabilir, larva sayısına bağlı olarak artemia vermeye 8-10 . günde başlanabilir.

    YAVRU BÜYÜTME:
    Yavru büyütmede temel etken yavrunun karnının mümkün mertebe tok tutulması ve su kalitesinin de üst seviyede tutulmasıdır, bu iki etken az ama sık yemleme , dip çekimi /su değişimi ile mümkün olabilmektedir.
    Anaçlardan yaklaşık bir ay zarfında ayrılan yavrular artemia, ufalanmış pul yem, ufalanmış granül yem ve yürek karışımı parçacıkları ile beslenmeli ve akvaryum hacmine , nitrat oranına göre günlük su değişimleri azami seviyede tutulmalıdır, burada dikkat edilmesi gereken nokta bir defada çok su değişmek yerine günlük 2 defada bölerek su değişmektir, gereğinden fazla yapılan su değişimi yavrunun suya adaptasyonunda sıkıntıya sebep olabilmektedir, küçük yavruları büyük tanka zamanından önce almak yem bulmada güçlük çekmelerine neden olacaktır , yavrular 3-4 cm civarı olduklarında boylandırma tanklarına alarak büyütme işlemine devam edilir.

    ANAÇ ADAYLARIN SEÇİMİ:
    Anaç seçimi yapılırken, dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır,

    Formu düzgün

    Türünün özelliğini en iyi yansıtan

    Diğer discuslara karşı agresif olmayan

    Kırmızı gözlü olan

    Daha önce hastalık geçirmemiş olan

    Yaşına göre olması gereken boya gelen

    HASTALIKLAR ;
    Başlamadan evvel şunu söylemek gerekli, en iyi tedavi balığı hiç hasta etmemektir, hasta edilen balığın tedavisi bazen çok zor olduğu gibi iyileşen balığında tam anlamı ile eski form ve kondisyonunu kazanması tam anlamı ile mümkün olamamaktadır. Genel olarak discusta görülen hastalıklar şunlardır ;

    - iç parazitler

    Balığın köşeye çekilmesi ve yeme ilgi göstermemesi gibi belirtilerle kendini gösterir bir müddet sonra beyaz dışkı görülür, hastalığa ne kadar erken müdahale edilirse tedaviye o kadar hızlı cevap alınır , Metronidazol içeren Flagyl 500 mg lik ilaç eczaneden kolaylıka temin edilir ve 50 litreye bir adedi homojen olacak şekilde ir süspansiyon hazırlanarak balık bu suretle hazırlanmış karantina tankına alınır 2-3 gün içinde balık tedaviye cevap verir, kronikleşmiş , çok geç farkedilmiş iç parazitin tedavisi çok güçtür.

    - Dış parazitler

    Balığın akvaryumdaki cisimlere sürtünmeye çalışması, vücudunu karartması ,mukoza atması gibi belirtiler ile kendini gösterir, kaya tuzu , permasol ve ısının 32-33 lere çekilmesi ile tedavi edilebilir. permasol kullanımında dikkatli olunmalıdır, eczaneden temin edilecek permasolden iki tablet 1.5 litrelik su kabında homojen olacak şekilde eritilerek tedavi edilecek balıkların bulunduğu karantina tankına 100 litreye 1.5 su bardağı şeklinde uygulanır, kaya tuzu tedavisinde ise akvaryuma bir -bir buçuk avuç kaya tuzu atılması yeterlidir, tedavileri tek tek uygulamak üçünü aynı anda uygulamamak gereklidir balık kimsayasallar karşısında direncini yitirebilir.

    -Solungaç parazitleri

    Balığın çok sık solungac açma kapaması, solungaçların çok fazla açıklık göstermesi, solungaçlarını akvaryumdaki cisimlere sürtemeye çalışması hastalığın belirtisindendir, prazaquantel (saf halde pahalı ve bulunması güç) veya formalin ile tedavi etmek gerekmektedir, formalin 10 derece altında tehlikeli bir duruma dönüşür o yüzden oda sıcaklığında saklamak ve cilde temas ettirmemek solumamak gerekir, tedavi süresince bol havalandırma yapılmalıdır, solungaç parazitleri dörder günlük peryotlarda yumurta bıraktıklarından 1-5-9 -13-17-21. günlerde tedaviyi yapmak gerekmektedir, her ilaç uygulamasından sonra % 50 su değişilmelidir.

    Yukarıda discuslarda sıklıkla rastgelinen hastalıklardan ve tedavilerinden bahsedilmiştir sözü edildiği üzre en iyi tedavi balığı doğru kaynaktan almak, steril ortamda bakmak, intizamlı olarak bakım prosedürlerini uygulamak balığın ömrü boyunca hastalık görmemesi için yeterli şartlardır.
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    DİSCUSTA PÜF NOKTALARI

    1- Su kalitesi; Suyumuz kaliteli olmadıktan sonra tankımızdan sıkıntı eksik olmayacaktır
    Nasıl su kalitesini üst seviyede tutarım : Yemlemeyi yaptıktan 20-30 dakika sonra dipte kalanları çekmeli, dış filtreyi periyodik olarak akvaryum suyunda temizlemeli, dış filtrede biyolojik ortam sağlayacak malzemeler bulundurmalı ve tankta aşırı balık yığılması yapılmamalı., unutulmamalı ki yürek karışımları suyu çok çabuk bozar.

    2- Yemleme; Çok yem vermek demek discusumuzu iyi bakıyoruz demek değildir, düzenli ve bitirebilecekleri ölçüde yetişkinler için 2-3 yavru boy için 5-6 yemleme yapmalı, sürekli aynı yem ile değilde değişik yem profili ile yemleme yapılmalı fazla yapılan yemleme balığın karaciğerinin yağlanmasına ve döl veriminin de düşmesine sebep olacaktır.

    3- Balık ekleme; Hobici arkadaşlarımız , gerek forumlarda gerekse diğer internet ortamlarında gördükleri çeşitli discusları akvaryumlarında beslemek istemekteler , bu güzel gibi görünen düşünce oturmuş bir akvaryum için büyük tehlike arz etmektedir, farklı üreticilerden gelen ve farklı bakterilere bağışıklık kazanan discuslar bir araya geldiğinde bakteri çakışması neticesinde ölüme varan sonuçlar görülmektedir, dolayısı ile alınacak balıklar evvelden seçilmeli mümkün mertebe aynı kaynaktan alınmalı, illa da farklı balık alınacaksa farklı bir akvaryum kurmalı ve iki akvaryumda kullanılan malzemeleri birbiri ile karıştırmamalı ama bu ikinci anlatılanda risk taşımaktadır.

    4- Stres ; Discuslarda stres hastalıkları tetikleyici etkiye sahiptir, strese yol açabilecek davranışlardan kaçınmak discus besleyen bir hobicinin önceliklerinden olmalıdır, akvaryum önünde ani hareketler, gece ışıkların ani açılması, sıklıkla akvaryum içinde çalışma , akvaryumun bulunduğu ortamda sürekli titreşim, akvaryum önünden sürekli ani geçişler, akvaryum camına vurma vb gibi etkenler bu nadide balıkları strese sokmaktadır , strese giren discus ise artık hastalıklara hedef olmuştur, bu yüzden balığın rahat ve stresten uzak olması sağlıklı yaşaması için olmazsa olmazlardandır.

    5-Balık sayısı; Göz ardı edilen başka bir hususta tankımızda bulunan discus sayısıdır , bu sayının çokluğu hem hobicinin hem de tanktaki balıkların işini güçleştirmektedir, tankta olması gereken balık sayısından fazla olan her discus tanka ek sıkıntı demektir, daha fazla nitrat, daha fazla su değişimi ,daha fazla oksijen vb. gibi örenk verilecek olursa ideal şartlarda bakılan discus akvaryumunda 3 -4 saatlik elektrik kesintisi her hangi bir sıkıntı çıkarmazken olması gerekenden fazla discus bulunan bir akvaryumda sözü edilen sürede balık ölümleri kaçınılmaz olmaktadır , 50 litreye bir yetişkin discus kuralı tavsiye edilen bir kuraldır bu kural balığın artması lehine ihlal edildiğinde ona göre tedbirler alınmalı, ona göre filtrasyon, oksijen ve su değişimi yapılmalıdır, net ortamlarında profesyonel üreticilerin akvaryumlarında görülen görüntüler hobiciler için aldatıcı mahiyette olabilmektedir kesinlikle baz alınmamalıdır profesyonel üreticiler tedbirlerini ona göre alarak bu işi yapmaktadırlar (gerekirse günde 2-3 defa % 100 su değişimi gibi)

    Her duyduğunu akvaryuma tatbik etmek ; Discus hobicileri balıklarına tabiri caiz ise gözü gibi baktıklarından discus ile ilgili gelişmeleri takip edip sürekli araştırma peşinde koşan ve bilgi kazanımını kovalayan kişilerdir, bu , iyi olduğu kadar kötü de olabilmektedir, kaynağı belli olmayan, belli bir tecrübeye dayanmayan ve doğruluğu genel olarak kabul görmeyen uygulamaların kendi tanklarına simüle edilmesi çoğunlukla hobicilerin başına fayda yerine zarar getirmiştir , bu yüzden dikkatli olmalı her okunanı tanka uygulamaya çalışmamalıdır.

    DİSCUS ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ :

    1- İlk önce balığın anaçları hakkında bilgi sahibi olunmalı, anaçlar safkan mı ona dikkat edilmeli, kendi cinsini yansıtmayan anaçların yavruları daha sonra izde anaç olduğunda farklı çeşitlerde yavru verebilir.

    2- Balılar gözlemlenmeli, hareketlere verdiği tepkiler ölçülmeli, insan gördüğünde kaçacak delik arayan değil yem alma adına akvaryumun önüne doluşan discuslar seçilmelidir.

    3- Canlı renkte discuslar tercih edilmelidir, burada şu nokta dikkate alınmalıdır, 5cm lik yavru balık alınırken renginin çok canlı olması hormonlu olduğuna işaret eder genç ve yetişkin discuslarda ise bu canlılık aranmalıdır

    4- Alınacak discuscun formuna dikkat edilmelidir, mümkün mertebe CD formatında balık alınmalıdır, burnu uzun, elips şeklinde discuslardan uzak durulmalıdır.

    5- Alınacak discusta vücut –fin uzunluğuna dikkat edilmelidir, vücuda oranla büyük Finli balıklar hormon yemiş balıklardır

    6- Vücut / göz büyüklüğü oranına dikkat edilmelidir, ideal yetişkin bir discusta göz kısmından hayali bir çizgi geçtiğini varsayarsak o çizgiye 5-7 göz sığabilmelidir, yavru discuslarda bu oran biraz daha düşüktür.

    7- Kararmış, vücudu çökmüş, kafası çökmüş, beyaz dışkı görünen, gözleri puslu , yeme ilgi göstermeyen discuslar kati suretle satın alınmamalıdır.

    8- Tubifeks yurdumuzda steril olmayan yerlerde yetiştirildiğinden ağır metaller ihtiva ederler, o yüzden tubifeks ile beslenen balıklar akvaryumumuz için o an olmasa bile ilerde muhakkak risk teşkil edeceği için tercih edilmemelidir.

    9- Alınacak balığın kuru yem yiyor olmasına dikkat edilmelidir.

    10- Vücudu üzerinde mantar, dış parazit olan discuslar, sürekli Finleri kısılmış duran discuslar kesinlikle tercih edilmemelidir.
     
  3. furkanahmet

    furkanahmet Member Üye

    paylaşım için teşekkürler.
     
  4. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    aydınlatıcı bilgiler için tşkler
     

Sayfayı Paylaş