Bu Güvercin 15 Bin Lira

Konusu 'Basında güvercin' forumundadır ve güneşbey tarafından 14 Kasım 2014 başlatılmıştır.

  1. güneşbey

    güneşbey Member Üye

    [​IMG]

    Şebap cinsi güvercinin yeni sahibi Erdinç Metin, kuşunu festivallerde yarıştıracağını söyledi.

    Mersin'de güvercin meraklılarının açtığı mezata İstanbul'dan katılan Erdinç Metin, 'Şebap' cinsi 2 yaşındaki güvercini 15 bin lira vererek satın aldı.

    Anavatanı Şanlıurfa olarak bilinen ve ortalama 16 yıl yaşadığı belirtilen Şebap cinsi güvercinin yeni sahibi Erdinç Metin, kuşunu festivallerde yarıştıracağını söyledi.

    Merkez Yenişehir İlçesi'ndeki Şebap Güvercin Yetiştiricileri Derneği, 'Şebap' ve 'Miski' cinsi güvercinler için mezat açtı. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen güvercin meraklıları, dernek lokalinde satışa sunulan güvercinlere duruşları, gagaları ve paçalarına göre değer biçti. Hakan Coşkun'un yetiştirdiği, çeşitli festivallerde ödül alan 2 yaşındaki Şebap cinsi güvercin de 2 bin lira bedelle açık artırmaya çıktı. Mezata İstanbul'dan katılan Erdinç Metin, çekişmeli geçen açık artırmada 15 bin lira bedelle ödüllü güvercinin yeni sahibi oldu. Hakan Coşkun'la tokalaşıp helalleşen Erdinç Metin, anavatanı Şanlıurfa olarak bilenen Şebap cinsi güvercinlerin ortalama 16 yıl yaşadığını, yeni kuşunu festivallerde yarıştıracağını belirtti.

    ÖZEL GÜVERCİNİN 9 ÖZELLİĞİ

    55 yıldır kuş yetiştiriciliği yapan ve kuşçu camiasında 'Usta' diye anılan 70 yaşındaki Sefa Tokyürek ise güvercinlerin değerlendirmesinde 9 nokta olduğunu söyledi.

    Arapça'da 'Şebap'ın güzel olan her şeyin genel adı olduğunu, Şebap cinsi güvercinlerin de camiadaki yerinin çok özel olduğunu dile getiren Sefa Tokyürek şunları söyledi:

    "Her kuş böyle güzel olmuyor. Şebap güvercinleri anavatanı Şanlıurfa olan kuşlardır. Nasıl mankenlerde 90-60-90 ölçüleri aranır, bizim de kuşlarda baktığımız bazı önemli noktalar var. Bu kuşlarda 9 özellik ararız. Burnunun beyaz olması, gözünün beyaz olması, kafasının tamamen beyaz olması, göğsünün kırmızı olması, paçalarının güzel olması, yapı teşkilatı, sırtındaki pulunun koyu olması, fiziği ve duruşunun güzel olması önemlidir. Bu gün 50 liraya da kuş var, 30 bin liraya da var. Her kuş bu kadar güzel olmuyor."

    GÜVERCİNLER BİZİM 'LEYLA'MIZ

    Güvercin sevdasını tarif edilemeyeceğini, bu kuşlara gönül veren kişinin dünyasının sevgi dolu olduğunu anlatan Tokyürek , "Nasıl ki Mecnun'a Leyla'yı sorarsın güzelliğini anlatamaz, güvercin de bizim için öyle. Bunlar da bizim Leyla'mız. Güvercin sevgisi çok ayrı bir şey, anlatılamaz, kelimeler yeterli olamaz. Bu sevgi ancak yaşanır." dedi.

    Mezata katılan güvercin meraklıları, 15- 16 Kasım'da Ankara Büyük Anadolu Otel'de düzenlenecek festivalde buluşmak üzere sözleşip, kucaklaşarak ayrıldı.

    Mustafa ERCAN - İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA)
     

Sayfayı Paylaş