Brucellosis (Brusella Hastalığı)

Konusu 'Hayvan Resimleri & Bilgileri' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 30 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Brucellosis (Brusella Hastalığı) İnsan ve hayvanlarda Brusella genusu mikroorganizmaları tarafından oluşturulan enfeksiyöz, genellikle subakut ve kronik seyirli zoonoz bir hastalıktır.

    Brusella cinsindeki etkenler, evcil hayvanlarda önemli ekonomik kayıplara neden oldukları gibi, enfekte hayvanların süt ve süt ürünleri, hatta et ile insanlara da bulaştıkları ve hastalığa neden oldukları için halk sağlığı yönünden de önemli bir grubu oluşturmaktadırlar.
    Brusella cinsi mikroorganizmalar küçük, hareketsiz, sporsuz, gram (-), kokobasil şeklinde olup, boyları 0.6 – 0.2 mikron, genişlikleri 0.3 – 0.5 mikron arasında değişir. Seçici besiyerlerinde çok iyi, sıvı besiyerlerinde yavaş ürerler. Bazı türleri %5 – 10 CO 2 ‘ li ortama gereksinim gösterirler.

    Brusella cinsi içinde bulunan
    B. melitensis: İnsanlarda Malta humması olarak bilinen hastalığın etkenidir. Başlıca konakçıları, koyun, keçi ve yabani sığırlardır, 3 biyotipi vardır.
    B. abortus: İneklerde yavru atmalara neden olur. İnsanlarda Bang hastalığı etkenidir . Serolojik ve biyoşimik reaksiyonlarla birbirinden farklı, 9 biyotipi bulunur .
    B. suis: Evcil domuzlarda hastalık yapar, 4 biyotipi vardır.
    B. ovis : Koçlarda kısırlık , koyunlarda yavru atmalara neden olur.
    B. canis: İlk kez, A.B.D’ de tazı köpeğinden izole edilmiş olup, köpeklerde yavru atmalara neden olmaktadır.
    Etkenin Dayanıklılığı

    Brusella mikroorganizmaları, güneş ışığı ve dezenfektanlara karşı çok duyarlı olup, birkaç dakikada aktivitelerini kaybederler. Karanlık yerlerde doku ve uterus akıntısı içinde uzun süre canlı kalırlar. Kokuşma sonu kısa sürede ölürler, tüm brusella tipleri, pastörizasyon ısısında 15 – 20 dk. da tahrip olurlar. Etken, yapılan araştırma sonuçlarına göre tereyağında dört ay canlı kalabilmektedir. Enfekte sütten yapılmış beyaz peynir, salamura içinde üç ay sonraya kadar kobayları enfekte edebilir ve beş ay sonra reaksiyon verebilir özelliktedir. Kültür, 0 o C ‘nin altında uzun süre canlılığını koruyabilmektedir. Etkenler, % 0.1 ‘lik sublime de birkaç dakikada, % 2 ‘lik formol, % 1 ‘lik lizol içinde 15 dakikada ölürler.
    Brusellozis , dünyanın hemen hemen her yerinde evcil ve yabani hayvan türlerinde görülür . Ülkemizde B. abortus ve B. melitensis ‘in yaygın halde bulunduğu bildirilmektedir. Hastalığın inkubasyon süresi deneysel infeksiyonlarda, gebe ineklerde 5-10 hafta içinde meydana getirilmiş olmasına rağmen, doğal yolla Per Os oluşan enfeksiyonlarda ise bu sürenin 33-230 gün arasında değiştiği gözlenmiştir.
     
  2. fener63

    fener63 Member Üye

    güzel bir paylaşım olmuş paylaşımın için teşekkür ederim.
     

Sayfayı Paylaş