Bıldırcınlarda yaşam

Konusu 'Diğer Doğa kuşları' forumundadır ve fırat68 tarafından 9 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. fırat68

    fırat68 Active Member Üye

    Bıldırcınların evcil olarak yetiştirilmesi 2000 yıl öncesinden başlamış.Çoğalması için kuluçka sistemleri kullanmışlar.Şimdi ise modern yöntemlerle hem daha sağlıklı hemde daha çok verimli olması için katlı kafes sistemleri kullanılmaktadır. Günümüzde bu sayı giderek artmaktadır.
    Bıldırcın yaklaşık 20cm. boyunda,50-120 gr. ağırlığında,kısa yumurta biçiminde kısa kalınca gagalı,kısa kanatlı kısa kuyruklu bir göçmen kuştur.Latince adı: Coturnix coturnix tir.Başının üstü kızıl kahverengi olup,boylamasına üç çizgi vardır.Vücudunun her iki yanında uzunlamasına seyirli kirli beyaz ve kahverengi çizgiler bulunur.Bu çizgiler karına yaklaştıkça soluk renk alır ve karın kirli beyaz , sarı-gri arasında bir renktedir.Erkek bıldırcının başının altında koyu renkli kolye bulunur.Dişi bıldırcında bu kolye bulunmaz,buna karşılık dişilerin göğsünde kahverengi fazladır.Dişi bıldırcınlar 300/yıl adet yumurta verimleri vardır.Bıldıcın yumurtasıda özellikle çocukluk çağı astım hastalıklarında kullanılır.
    Yaşama Şekli :
    Bıldırcın en çok buğday olmak üzere sırasıyla arpa,yulaf ayçiçeği anızları ve domates tarlalarında yerleşip yaşamayı severler.Tarlaların kesilmesi ile birlikte yere düşen tanelerle beslenip yağlanır.Gündüz tarlalarda keşilmiş ekin sapları,saman yığınları,çalılar arasına gizlenir.Kendisine iyice yaklaşılmadıkça kolay kolay uçmaz.
    Bıldırcın Yemeği:
    Dünyada mevcut av kuşları arasında bıldırcın eti en makbul olandır.Bıldırcın ne kadar mümkünse o kadar taze yenilmelidir.Bıldırcın tıpkı balık gibidir.Ne kadar taze olursa o kadar lezzetli olur.Çeşitli yemekleri yapılır. Daha çok meze olarak lüks lokantalarda kullanılmaktadır.
    Bostan patlıcanın içine konarak fırında ve tencerede pişirildiği gibi ızgarası veya tavada kızartması da gayet lezzetli olmaktadır
    Ekzotik bıldırcınların bazıları şunlardır
    1-afrika bıldırcını (coturnix africana)
    2-arap bıldırcını(coturnix arabica)
    3-avustralya bıldırcını(coturnix pectoralis)
    4-çizgili bıldırcın(philotyx fasciatus)
    5-sakallı ağaç bıldırcını(dentrotoyk barbatus)
    6-benson bıldırcını(callipepla douglasii)
    7-siyah yüzlü ağaç bıldırcını(odontoporus atrifrons)
    8- mavi pullu bıldırcın(callipepla squamata)
    9-çıplak taçlı ağaç bıldırcını(dentrotryx leucophrys)
    10-kestane ağacı bıldırcını(odontophorus hypertyrus)
    11-hindistan dağ bıldırcını(opyresia superciliase)
    Geleneksel bıldırcınlar,birincil olarak ritmik bağırmaları nedeniyle şarkı söyleyen kuş ünvanını almıştır.Zevk için yetiştirilen bu kuşlar japonyada derebeylik döneminde özellikle samurai savaşçıları arasında şarkı söyleyen bıldırcın yetiştirilmesi populer olmuştur.Samurai savaşçıları en güzel şarkı seçimi için yarışmalar düzenlerdi.Ve bu yolla en iyi şarkı söyleyen kuşlarla akraba kolonları melezlenirdi.Hatta kuşların erken yaşta olgunluğa erişmesini önlemek için ışık uyarıları yapıldığı ve sonrada kış mevsiminde onlara şarkı söyletildiği sanılmaktadır.Bıldırcınlardan coturnix tipleri 1910-1940 lı yıllar arasında et ve yumurtası için üretimi hızlı bir şekilde artmıştır.Bu dönem japon imparatorluğunun gelişmesi dönemine aittir ve evcil coturnix bıldırcınları kore, tayvan, çin gibi ülkelerdede yetiştirilmiş ve geliştirilmiştir.
    Bıldırcın avı sonraları ortaya çıkmış.Çoğunlukla bıldırcın yumurta verimi yüksek bir hayvan olduğundan ticari maksatla bıldırcın yetiştiriciliği gelişmiştir.
     
  2. hamza

    hamza Member Üye

    bilgi için teşekkürler
     
  3. urfalıserhat63

    urfalıserhat63 Active Member Üye

    bilği için tşkler
     

Sayfayı Paylaş