Av köpeğinde kondisyon!

Konusu 'Köpekler' forumundadır ve fırat68 tarafından 25 Kasım 2009 başlatılmıştır.

  1. fırat68

    fırat68 Active Member Üye

    Av köpeğini sezon sonu ve öncesine nasıl hazırlamalıyız..

    Bir Av köpeği avcı içın ne kadar büyük önem taşıdığını hepimiz biliriz. Avcı ve köpeği arasındaki sevgiyi ve dostluğu hepimiz gözlemlemişizdir . Can dostumuza daha iyi bakabilmek için bu hususların bazılarını bilmek lazımdır .

    1. KÖPEĞİN FİZYOLOJİK DURUMU ( KONDİSYON )
    Biyolojide bilinen birkaç fizyolojik durum mevcuttur .
    - Besili hali
    Köpekler için hiç de istenmeyen bir durum , köpekler bu durumda çok çabuk yorulur ve iş yapmazlar . Bir profesör araştırma yapıp hesaplamıştır ki köpekte 1 kg. fazla yağ , 4 km kan damarı uzunluğuna eşittir , bu da çok ciddi bir kalp zorlamasına neden olacaktır .

    -Fuar hali
    Bu , köpeğin hafif kilo almış halidir ( dolgun ) . Tüyü parlak ve güzeldir , kas hatları çok güzel gözüküyor ,kaslar hafif salık , köpek sakin , komutları rahatlıkla yerine getirebiliyor . Bu durum köpeğin en dinç ve güzel halidir .
    Fuara katılacak , kinoloji(köpek ırklarını inceleyip karşılaştıran bilim) ile uğraşan kişiler , köpeği bu duruma getirebilmek için çok uğraş verirler ama onu bu durumda tutmak zordur . 1 ay sonra köpek kilo almaya başlar ve bu da çalışma(kondisyon) ve ya besili hale geçer .

    -Üreme ( kondisyonu )
    Bu durumda dişi köpeklerin doğumdan önce hafif kilo almaları sağlanır ki doğumdan sonra zayıf düşmesinler.

    - Çalışma kondisyonu
    Bütün avcılar köpeğini bu kondisyonda tutmaya çalışmalıdır . Bu durumda köpek maksimum güce ulaşır , koku duyusu en yüksek safhadadır . Kasları sıkı ve çok iyi reflekslere sahiptir . Çalışma kondisyonunda köpek yorulmaz ..

    - Zayıf Hali
    Köpek aç kaldığında ve hastalık geçirdikten sonra bu duruma düşer , av köpeğini çalışma kondisyonuna getirmek için güzel bakım ve sağlıklı besleme gerekiyor .

    2. AV SEZONUNUN BİTMESİ

    Av sezonu bitince , köpeğin fiziki ve psikolojik olarak iyi dinlenmesi gerekir . Bu sırada güzel bir uyum süreci geçirmelidir , yüklü av sezonunun ardından dinlenmeye adapte edilmelidir .Yürüyüş mesafelerinin yavaş yavaş kısaltılması gerekir . Aktif hayattan pasif hayata geçiş süreci aceleci olmamalı , sakin olmalıdır . Yediği yemeğin kalorisi azalmalı ancak miktar aynı kalmalıdır , bu süre içinde yağlı yemekler , kondüsyonunu arttıracak mamalar verilmemeli .Köpeğin dinlenme zamanında (av sezonu kapalıyken) çok kilo almamasına dikkat edilmeli ki çalışma zamanı (sezon açılışında) köpeğimiz zorlanmasın .
    Önünde her zaman taze su bulundurun .

    3. KÖPEĞİN AV SEZONUNA HAZIRLANMASI

    Av sezonu kapalıyken ne kadar da dikkat etsek köpeğimizi istediğimiz kondisyonda tutamayız . Bunun için av sezonunun açılmasına 2 ay kala yavaş yavaş kondüsyon çalışmalarına başlanıp giderek hız verilmeli ki , köpeğimiz sezon başında zorlanmasın . Yürüyüş mesafeleri yavaş yavaş uzatılmalı , bu esnada köpeğin davranışlarına , komut uygulamalarına , aportuna dikkat etmeli . İmkan varsa öğlen de yürüyüşe çıkartmalı . Kondüsyon hızı yükseldikçe , ardından yemeği çoğaltılmalı . Kalorisi yüksek mamalarla beslenebilir .

    Yemeğini bu zamana kadar sabah akşam verdiyseniz eğer , bundan sonra sadece akşam 1 öğün verilmeli ; eğer köpeğinizi sabah beslerseniz öğlen saatlerine kadar iş yapmaz . Çoğumuz ava arabayla gidiyoruz , köpek kusabilir ve çok daha çabuk yorulacaktır . Hazırlık zamanında köpeğimizin göletlerden su içme alışkanlığını da yok etmemiz lazımdır .

    Ha bu elementer bilgileri bilemezsem ne olacak derseniz birşey olmaz ama bilirseniz eğer ;
    Köpeğinizin çalışma kondisyonunu olabildiğince uzatırsınız ..

    Yazar : DR.Yordanov
    Tercüme : İ.Efendioğlu
     
  2. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    bilgiler için tşkler fırat
     

Sayfayı Paylaş