ARAP ATLARI VE ÖZELLİKLERİ

Konusu 'Atlar' forumundadır ve AHMET ESEN tarafından 26 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. AHMET ESEN

    AHMET ESEN Active Member Üye

    Efsaneye göre Arap cinsinin dişisini Hz. Muhammed seçmiştir. Çölde uzun bir seyahatten sonra susayan kervandaki hayvanların sadakatini ve dayanıklılığını ölçmek için bir su kaynağının yakınına kadar sürdüğü hayvanları geri çağırmış bu çağrıya yalnızca beş tane dişi at karşılık vermiş. Suyu bırakarak sahiplerine geri dönecek kadar sadık olmaları sebebiyle bu beş at el-Hamse yani beş olarak adlandırılmış. Bu atların beş Arap atı türünün ataları olduğu söylenir. Bir diğer efsane de Hz. Süleyman’a dayanmaktadır.

    İslam Dünyasında Arap Atları

    622 yılındaki hicretle beraber İslam dünyası Arap atlarıyla tanışmıştır. 630′lu yıllarda müslüman toplumlar Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya doğru genişleme çabasına girdi. Bu genişleme 711 yılında İspanya ‘ya kadar vararak 720′de bütün İspanya Yarımadası’nı kapladı. Arap ve Ortadoğu kökenli akıncıların atları en güçlü Avrupa kökenli atları ezip geçtiler. Endülüs atı bu sırada ortaya çıkmıştır. Amerika kıtasını keşfedenler de beraberlerinde Osmanlı İmparatorluğu sayesinde tanıştıkları Arap atlarını götürmüşlerdir. Osmanlı İmparatorluğu 1299 yılında yükselerek Ortadoğu’nun çoğunu kontrol altına aldı. Arap atlarinı savaştan ticarete birçok alanda kullandılar ve Avrupa’ya da tanıttılar.


    Özellikleri

    Biçim

    Arap atının profilden bakıldığında V şeklinde bir kafası geniş alnı küçük burnu geniş burun delikleri vardır. Birçok Arap atının gözlerinin arasında bedevilerin jibbah dedikleri sıcak havada nefes almayı kolaylaştıran bir çıkıntı vardır. Boynu da oldukça geniştir. Altı yerine beş bel omuru bulunduğu için sırtı diğer cinslere göre daha küçüktür. Buna rağmen ağır binicileri kolaylıkla taşıyabilir. Bir diğer önemli özellikleri de doğal olarak kalkık duran kuyruklarıdır.

    Boyut

    Arap atları çok büyük değildir. Uluslararası otoritelere göre Arap atı için ideal boy 141 ila 151 el uzunluğu arasındadır. Biniciler genelde büyük atlara ilgi duydukları için hep daha geniş atlar kullanılarak genelde 16 ele yakın uzunlukta Arap atları elde edilmiştir.

    Karakter

    Arap atları yüzyıllardır çöllerde insanlarla yakın ilişki içinde olmuşlardır. Savaşlarda başarılı olan atlar bazen evlerde misafir edilmiştir. Çocuklarla olan iyi ilişkileri nedeniyle 18 yaş altındaki çocukların binmesine izin verilen tek çeşittir.

    Arap atlarının çoğu zeki çevresiyle iyi ilişkili ve hassastır. Kolay öğrenirler sahiplerinden sevgi gördükleri zaman buna çok iyi karşılık verirler. Bu özellikleri onları hem evcil hem vahşi yapar. Çünkü düzensiz veya gereğinden fazla tekrarlanan eğitim Arap atlarını çok hırçınlaştırabilir.

    Arap atı hızlarıyla bilinen cinslerin bulunduğu sıcakkanlı atlar sınıfına girer. Eğitiminin zor olduğunu düşünenlerin bunun kendi davranışlarından kaynaklandığını bilmesi gerekir çünkü Arap atı sahibinin davranışına çok hızlı cevap veren hassas bir cinstir. Yanlış yetiştirilen Arap atları kamuoyunda olumsuz bir imaj bırakmıştır.

    Renkler

    Safkan Arap atları gri fındık rengi veya kırmızıdır.

    Birçok Arap atının beyaz gibi görünmesine rağmen bu aslında gri tüy renginin doğal bir özelliğidir. Birçok Arap atı doğduğunda fındık rengi veya kırmızıdır. Mevsim yaş gibi koşullara bağlı olarak tüy renkleri değişse de derileri hep siyahtır. Beyaz Arap atları aslında gridir.

    Siyah Arap atı çok nadir bulunur. Bu renk genini taşıyanlar yanlış üretim sonucu sadece bazı kahverengi atlarda siyah beneklere dönüşmüştür. Bazı gelişmiş çiftlikler sipariş üzerine farklı renklerde çiftleştirme veya DNA üzerinde değişiklik yapmaktadır.

    Safkan Arap atlarında beyaz veya krem rengi tüye rastlanmaz. Yaşamış hiçbir safkan Arap atında Appaloosa (gövdenin yalnız bir bölgesinde benekler olması gerisinin düz renk olması) benzeri bir renk görülmemiştir. Bu da DNA üzerinde çalışılarak elde edilebilir.

    At sahiplerinin iyi atın aynı zamanda güzel renkte olmasını da istemeleri Arap atının renklerine yüklenen anlamların sadece küçük bir parçasını oluşturur. Bedevi kültüründe her rengin her tonun bir anlamı sosyal statü üzerine etkisi vardır. Örneğin siyah Arap atları zor bulunduklarından sahipleri zengin veya şanslı insanlar olarak bilinir. Üzerindeki en küçük bir beyaz benek Arap atının değerini düşürür safkan olmadığı anlamına gelir.

    Gövdesinde fındık renginin farklı tonlarını bulunduran kayıtlı çok az Arap atı vardır ve hâlâ tartışma konusudurlar. Bu atlardan birçoğunun renk değiştirerek aslında gerçek Arap atı renklerinden biri olduğu görülmüştür. Bu durum en çok gri tüy renginde görülür.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     

Sayfayı Paylaş