Anadolu Sakası

Konusu 'Kanarya ve saka resimleri' forumundadır ve serhanbelli tarafından 18 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    [​IMG]

    Tanım: Saka kuşu (carduelis carduelis, european goldfinch eng.) ispinozgiller familyasından taneci, ötücü bir kuş türü .
    Morfolojik Yapı: Yüzün ön kısmında kırmızı renkli maske , kanat teleklerinin yanlarındaki sarı şerit ve göz ve başın üstünden boyun altına kadar uzanan siyah bir atkı bulunur.Vücut kahve tonlarında tüylerle bezenmiştir,kanat telekleri siyah ve üstünde beyaz benekler mevcuttur,kuyruk yine siyah ve uç kısmında 4-6 adet beyaz benek(badem)bulunur,karın altı beyazdır,renk ana hatları ile böyle olmakla beraber mevsim cins ve beslenme rejimine göre değişiklik gösterebilir.
    Cinsleri: Her yöreye ait yerli sakalar olmakla beraber göçle gelen değişik cinsleri de mevcuttur.

    (kömürcü, dikencil, kınalı):

    Özellikleri:
    Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadar yayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bant keser. Başın gerdan ve gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenarları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekeler bulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Ama öbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Erişkinlerin uzunluğu 14 cm'yi bulur

    Yaşam şekli:
    Güzel ötüşleri ile tanınan bu kuşlar özellikle devedikeni tohumları ile beslenir. Orman kenarlarında ve ağaçlık yerlerde ürer, üreme mevsimleri dışında küçük sürüler halinde dolaşırlar. Meyve bahçeleri parklarda sık görülen kuşlardandır. Erkek saka kuşu ile dişi kanarya kafeste zor da olsa eşleştirilebilir.Elde edilen yavrular kendi aralarında üreme kabiliyetine sahip değildir.Bu kuşlar saka ***i olarak bilinir ve hem kanarya hem saka ötüşünü taklit edebildiklerinden çok tutulurlar.Genellikle yuvalarına 4-5 adet yumurta bırakırlar.Yavrular yumurtadan çıktığında mavimsi renktedirler.Yuvalar Beyaz kıl ve çeşitli diken pamuklarının karışımıyla yapılır.
     
  2. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    paylaşım için tşkler
     
  3. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    bilgi için saol serhan
     

Sayfayı Paylaş