AKVARYUMDA BALIK BAKIMININ TEMEL KURALLARI

Konusu 'Bakım,üretim,hastalık' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 29 Ekim 2009 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi


    Akvaryumdaki balık türlerinin sayısı ne kadar fazla ise onların farklı olan ihtiyaçlarını karşılamak o derecede zor olacaktır. Balık çeşitlerinin sayısının az olması bu bakımdan daha çok tercih edilen bir olaydır.

    Akvaryumun büyüklüğü içindeki balıklara yeterli olmalıdır. Yaklaşık bir hesaplamayla balık boyunun her santimetresi için 1 litre su gereklidir. Ancak balıklar büyüdükçe ihtiyaçları olan su miktarı da artar. Gereğinden gazla balık olan bir akvaryumda hem oksijen eksikliği oluşmaya başlar hem de balıklar için hareket serbestliği azalmış olur.

    Akvaryum yerinin seçiminde ayrıntılı olarak bahsettiğimiz noktalara dikkat edilmelidir.

    Su sıcaklığı mutlaka balıklar için optimal olan değerler arasında olmalıdır ve ani sıcaklık değişikliklerinden kaçınılmalıdır. Kış aylarında akvaryumdaki su sıcaklığı, yavaş yavaş çok az miktarda düşürüldüğü takdirde balığın doğal ortamındaki koşullar daha fazla sağlanmış olacaktır.

    Taban kumu seçiminde balıklar için koyu renkli mümkünse uygun büyüklükteki nehir kumu kullanılmalıdır. Piyasada en çok satılanı deniz kumudur. Nehir kumu bulunamadığı takdirde deniz kumu da kullanılabilir.

    Akvaryuma ilk balığı, akvaryum suyla doldurulup iyice havalandırıldıktan bir hafta sonra konmalıdır.

    Balıklar satın alındıktan sonra suları soğutulmadan akvaryumun bulunduğu yere kadar uygun sıcaklık şartlarında getirilmeli ve akvaryuma aniden konmamalıdır. Balıklar içinde bulunduğu torbayla birlikte akvaryumda en az 45 dakika bekletilmeli ve poşet içindeki su sıcaklığı ile akvaryumdaki su sıcaklığı dengelendikten sonra akvaryum içine salıverilmelidir.

    Akvaryumdaki balıkların karakterleri bir birine uyumlu olmalıdır. Sakin ve saldırgan balıkları aynı akvaryum içine koymamalıyız.

    Akvaryumu kurduktan sonra balıkları rahat bırakmalıyız. Canımız sıkıldıkça suyunu değiştirme, temizlik yapma, yemleme, aksesuarların yerlerini değiştirme v.b sebeplerle balıkları huzursuz etmekten kaçınmalıyız. Uzun süreli periyotlarla olmak kaydıyla suyun bir defada 1/3� ünden fazlasını değiştirmemeliyiz.

    Yemlemenin düzenli yapılması gerekir. Aşırı miktarda ve çok sık yem verilmemelidir. Kuru yem kullanıyorsak yemler tabana düşmeden balıklar tarafından tüketilebilecek miktarda olması yeterlidir. Canlı yem kullanıyorsak ise verdiğimiz canlı yemler bir iki saat içinde tamamen tüketilmelidir. Daha fazla miktarda verilen yemler tüketilemediği taktirde suyun yapısını bozacağı için tehlikelidir.

    Filtreyi sık sık temizlemeli eksilen suyu uygun şartlardaki suyla en geç ayda bir kez tamamlamalıyız.

    Eğer akvaryumda ölü balıklar ve yem artıkları varsa derhal akvaryumdan uzaklaştırılmalı, hasta balıklarda ayrılarak başka bir akvaryumda tedavilerine devam edilmelidir.
     
  2. urfalıfatih

    urfalıfatih Active Member Üye

    paylaşımınız için teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş