İşsizliğe 'kuşbaz' Çözüm

Konusu 'Basında güvercin' forumundadır ve hasan63urfa tarafından 24 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. hasan63urfa

    hasan63urfa New Member Üye

    Diyarbakır'da kendilerine 'kuşbaz' diyen vatandaşlar, zamanlarını güvercin yetiştirmek ve satmak için harcıyor. Binlerce alıcısı bulunan cins güvercinlerin fiyatları ise 1 milyar liraya kadar çıkabiliyor

    DİYARBAKIR - Diyarbakır'da işsizliğe alternatif kuş ticareti. Kaliteli güvercin yetiştirmek için zamanının büyük bölümünü harcayan ve kendilerine 'kuşbaz' adını veren işsiz topluluğu, servet değerinde kuş besleyip satıyor. Kıraathanelerde akşamları güvercin satışı yapılıyor. Semtler arasında kıyasıya, kuş yarışması yaşanıyor.

    Sayıları binlerle ifade edilen kuş meraklıları, iyi bir cins güvercin için kenti karış karış dolaşıyor. 200 milyon ile 1 milyara alıcı bulan cins güvercinlerin bakımı, büyük zahmet gerektiriyor. Diyarbakır'da yetiştirilen 21 çeşit güvercin türü arasında en pahalısını 'Kürenk' cinsi oluştururken, bunu Atlas, Zeytuni, Narinci, Gogala ve Ciğeri izliyor. Bu güvercinler, pahalı olması nedeniyle kesinlikle uçurulmuyor. Kanatları kırpılan kuşlar, damızlığa bırakılıp iyi yavru alınmaya çalışılıyor.

    İhale başlıyor...
    Bağlar semtindeki kıraathanede saat 18.00'den itibaren açık artırma açık artırmayla yapılıyor. Kuşlar tek tek anons ediliyor, masalarda dolaştırılıp meraklıların beğenisine sunuluyor. Satıcı Ekrem Satılmış, evinde 21 çeşit yaklaşık 300 kuş beslediğini belirterek, "Kuşların dilinden anlamak lazım. Onları korumak da çok önemli. Hırsızlar, kümeslerin çelik kapılarını bile kırıyor. Kümeslere projektörler takıyor ve etrafına Alman kurt köpekleri salıyoruz. Kuşlarımızı, karanlığa, yağmura ve kara karşı yetiştiriyoruz. Bir de posta kuşları var. Bunlar bin kilometre kat edebiliyor. Adana'dan bıraktığımız kuşlar, bir saatte 300 kilometre yol alıp Diyarbakır'a dönebiliyor. Üç gün susuz, sekiz gün aç kalabiliyor. Değeri 100 milyondan 1 milyara kadar çıkıyor. Ailemi geçindiriyorum" diyor.

    50 yaşındaki Salih Tarhan da, kuşların insanlardan daha iyi dost olduğu belirtiyor, "Boğazımdan kesip onlara veriyorum. Onlar sayesinde içkiyi, kumarı bıraktım" diye konuşuyor. Bağlar'daki dükkânında dededen miras kuş ticareti yapan Özer Gündüz ise Diyarbakır'da yetişen kuşların, dünyanın en iyi kuşları olduğunu, binlerce insanın Avrupa'ya kuş götürdüğünü söylüyor. (DHA)
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    haber için saol kardeş
     
  3. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    haber için saol eline saglık
     
  4. urfalıkadir

    urfalıkadir Member Üye

    emeğine sağlık kardaş
     

Sayfayı Paylaş